#Vijesti-eu

Europska komisija i EIF pokrenuli su novi program za ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća

11

Travanj

Objavljeno

Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF) pokrenuli su program paneuropskih krovnih fondova poduzetničkoga kapitala (VentureEU) kako bi potaknuli ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća diljem Europe.

Potporu Europske unije će primiti šest fondova u okviru misije za ulaganja u europsko tržište poduzetničkoga kapitala. Uz osigurana financijska sredstva EU-a u iznosu od 410 milijuna eura, cilj je fondova da prikupe do 2,1 milijardu eura javnih i privatnih ulaganja. Očekuje se da će se time potaknuti 6,5 milijardi eura novih ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća diljem Europe, čime bi se udvostručio iznos poduzetničkoga kapitala koji je trenutačno dostupan u Europi.

Poduzetnički kapital je od ključne važnosti za dobro funkcioniranje unije tržišta kapitala, ali je i dalje nedovoljno razvijen u Europi.

Ulagatelji poduzetničkoga kapitala 2016. uložili su približno 6,5 milijardi eura u EU-u u usporedbi s 39,4 milijardi eura u SAD-u. Fondovi poduzetničkoga kapitala u Europi premali su – u prosjeku je njihova vrijednost 56 milijuna eura, u usporedbi sa 156 milijuna eura u SAD-u. Stoga se ta poduzeća sele u ekosustave u kojima imaju bolju priliku za brz rast. U EU-u je 26 poduzeća ima tržišnu vrijednost koja premašuje milijardu dolara na kraju 2017., u usporedbi sa 109 takvih poduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama i 59 u Kini.

VentureEU pružit će nove izvore financiranja, a europski inovatori dobit će mogućnost da postanu vodeća poduzeća u svijetu. Očekuje se da će mu oko 1.500 novoosnovanih i rastućih poduzeća dobiti pristup u cijelom EU-u.

EU će osigurati temeljna ulaganja u iznosu od najviše 410 milijuna eura, uključujući 67 milijuna eura vlastitih sredstava EIF-a: 200 milijuna eura iz instrumenta InnovFin Equity u okviru programa Obzora 2020., 105 milijuna eura iz programa COSME za mala i srednja poduzeća i 105 milijuna eura iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) – tzv. Junckerova plana. Ostatak sredstava prikupit će odabrani upravitelji fondova ponajprije od neovisnih ulagatelja.

Svaki od šest fondova preuzet će udjele u nizu manjih investicijskih fondova i obuhvatiti projekte u najmanje četiri europske zemlje. Ti će manji investicijski fondovi poduprijeti financiranje malih i srednjih poduzeća (MSP-ovi) i srednje kapitaliziranih poduzeća iz različitih sektora, kao što su informacijske i komunikacijske tehnologije, digitalni sektor, bioznanosti, medicinske tehnologije te resursna i energetska učinkovitost.

Ulaganjem EU-a u VentureEU upravljat će EIF pod nadzorom Komisije te će ga provoditi šest stručnih i iskusnih upravitelja fondova kako bi se osigurao potpuno tržišno usmjeren pristup. To će privući više ulaganja i znatno povećati dostupnost sredstava poduzetničkoga kapitala za novoosnovana i rastuća poduzeća u EU-u.

Izvor: https://ec.europa.eu

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice