#Vijesti-eu

Europska komisija dodijelila bespovratna sredstva Europskom istraživačkom vijeću

28

Travanj

Objavljeno

28. travnja 2020. godine Europska komisija je dala bespovratna sredstva Europskom istraživačkom vijeću (ERC) u iznosu od 150 000 eura po korisniku za provjeru koncepta kako bi se istražio komercijalni ili društveni potencijal rezultata njihovih istraživanja. Bespovratna sredstva dio su programa EU-a za istraživanje i inovacije, Obzor 2020. i mogu se koristiti za istraživanje poslovnih mogućnosti, pripremu patentnih prijava ili provjeru praktične održivosti znanstvenih koncepata.

Nagrađeni projekti obuhvaćaju niz tema, primjerice brže i jeftinije otkrivanje mikroorganizama uzročnika bolesti, razvoj umjetnih pužnica s niskim napajanjem ili razvoj održivog poslovnog modela za upravljanje i etičko distribuiranje DNK podataka znanstvenicima.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je „Danas objavljena bespovratna sredstva ERC-a još su jedan način na koji EU-a pomaže našim najboljim znanstvenicima te koji će im omogućiti da unaprijede naše znanje u nizu područja u korist društva i gospodarstva. Osim toga, pandemija s kojom smo suočeni navodi nas da ponovno razmotrimo ključne uloge znanosti i istraživanja u Europi i izvan nje. Oni su naša najbolja nada za napredak i najbolja polica osiguranja u izvanrednim situacijama. Stoga je Europsko istraživačko vijeće ključna sastavnica programa Obzor 2020. za odabir i financiranje najboljih i najkreativnijih istraživača u Europi“.

Na projektima će raditi istraživači sa sjedištem u 17 zemalja, među kojima su mnoge države članice EU-a, kao i druge zemlje. Europsko istraživačko vijeće koje je osnovala Europska unija 2007. glavna je europska organizacija za financiranje istraživanja. Svake godine odabire i financira najbolje i najkreativnije istraživače svih nacionalnosti.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice