#Vijesti-eu

Europska komisija daje potporu zdravstvenoj skrbi

15

Travanj

Objavljeno

Europska komisija je 2. travnja 2020. godine predložilo aktivaciju instrumenta Europske unije u svrhu potpore zdravstvenom sektoru, a 14. travnja isti je odobren pa je 2.7 milijardi eura stavljeno na raspolaganje najpotrebitijim sektorima, preciznije sektor zdravstvene skrbi država članica EU uslijed pandemije koronavirusa.

U prvoj fazi financirat će se hitne medicinske potreba kao što su maske i respiratori, prijevoz medicinske opreme i pacijenata u prekograničnim regijama, zapošljavanje dodatne radne snage u zdravstvu koja se može rasporediti na žarišne točke diljem Unije, kao i izgradnja mobilnih bolnica.

Određivanje prioriteta i mobilizacija provodit će se u bliskoj suradnji s državama članicama. Uspostavljena je radna skupina za upravljanje ovom inicijativom. U srednjoročnom i dugoročnom razdoblju europski strukturni i investicijski fondovi omogućit će EU-u da pruži potporu državama članicama u masovnom testiranju i relevantnim medicinskim istraživanjima. Komisija će tako osigurati koordinirani odgovor EU-a tijekom krize, od trenutačne faze do izlaska iz karantene i oporavka. Kako bi sva proračunska sredstva bila dostupna, Komisija također treba i odobrenje Europskog parlamenta.

Zaduženi povjerenik za proračun, Johannes Hahn, izjavio je: ”Proračun EU-a oduvijek je bio glavni instrument za solidarnost EU-a u rješavanju kriznih situacija i pružanje pomoći onima kojima je potrebna, u Europi i izvan nje. Danas tu pomoć šaljemo osobama na prvoj liniji, liječnicima, medicinskim sestrama, bolesnicima i njihovim obiteljima. Ta će pomoć biti ključna u praćenju bolesti, široj dostupnosti testiranja i poticanju relevantnih medicinskih istraživanja”.

 

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice