#Vijesti-eu

EUROPSKA DIGITALNA AGENDA ZA ZAPADNI BALKAN

26

Lipanj

Objavljeno

Europska komisija je 25. lipnja 2018. godine u Sofiji predstavila Digitalnu agendu za Zapadni Balkan. Cilj je agende doprinijeti tranziciji regije u digitalnu ekonomiju i donijeti dodatnu vrijednost u procesu digitalne transformacije, poput ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i boljih digitalnih usluga.

Digitalna agenda za Zapadni Balkan obvezuje Komisiju te države Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju na:

– Investicije u digitalnu infrastrukturu za što će zemljama Zapadnog Balkana biti na raspolaganju 30 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europske unije.

– Poboljšanje digitalne sigurnosti, povjerenja u digitalne tokove i digitalizaciju industrije.

– Jačanje digitalne ekonomije i digitalnog društva kroz razvijanje alata za elektroničke usluge, poput elektronički provođenih javnih nabava ili poput razvoja elektroničkih usluga u zdravstvu, s naglaskom na obrazovanje mladih ljudi koji će te servise moći razvijati i održavati.

– Jačanje istraživanja i inovacija kroz uspostavu nacionalnih istraživačkih ustanova.

Podsjetimo, Digitalna agenda je jedna od 6 ključnih političkih inicijativa Europske unije na Zapadnom Balkanu. Preostalih pet inicijativa tiče se jačanja vladavine prava, podizanja razine sigurnosti i kontrole migracije, socio-ekonomskog razvoja, prometne povezanosti i uspostave dobrih i mirnih susjedskih odnosa s ostalim državama.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice