#Vijesti-eu

Europarlamentarci podržali što brži ulazak Hrvatske u Schengen

8

Srpanj

Objavljeno

Europski parlament je pozvao na što brži ulazak Rumunjske, Bugarske i Hrvatske u schengenski prostor.

U godišnjem izvješću o Schengenu europarlamentarci traže punu integraciju Rumunjske i Bugarske, koje su u EU ušle još 2007. godine, u Schengen te ističu kako su obje države ispunile uvjete za pristup tom području. Ističu i da je uvjete za pristup Schengenu ispunila i Hrvatska, koja je u EU ušla 2013. godine, a što je u studenom prošle godine potvrdila i Europska komisija.

Unatoč tome, zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su, upozorava se u priopćenju Europskog parlamenta, zabrinutost zbog izvješća nevladinih organizacija i medija o nepoštivanju ljudskih prava na hrvatskim granicama te ističu kako se nadaju da će Hrvatska osigurati dovoljan broj osoblja za aktivnosti na granicama, njihovu primjerenu obuku i nadzor. Dodaju i kako je Hrvatska već uspostavila neovisni mehanizam za praćenje djelovanja policijskih službenika prema migrantima koji nezakonito prelaze granicu i tražiteljima azila, što zastupnici ocjenjuju kao pozitivan korak.

Članstvo u Schengenu jedan je od ciljeva hrvatske politike. Kako sada stvari stoje, Hrvatska na članstvo u schengenskom prostoru više ne bi trebala dugo čekati. Godišnje izvješće o Schengenu koje su sada usvojili europarlamentarci na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ide u prilog brzom uključenju Hrvatske u schengenski prostor. Godišnje je izvješće, inače, podržalo 505 europarlamentaraca, 134 ih je bilo protiv, a 54 je bilo suzdržano, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su i na ponovnu uspostavu slobode kretanja u schengenskom prostoru. Podsjetili su, naime, da su pojedine granične kontrole uvedene još 2015. godine, u jeku migrantske krize, a kontrole su se nastavile uvoditi i zbog suzbijanja pandemije koronavirusa. Europarlamentarci upozoravaju kako uvedene provjere više ne poštuju kriterije proporcionalnosti i nužnosti te su stoga nezakonite. Stoga od Europske komisije traže, zaključuje se u priopćenju Europskog parlamenta, da pokrene postupke povrede prava. Zastupnike u Europskom parlamentu brinu i optužbe o puschbackovima na vanjskim granicama.

Adriano Milovan

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice