Preloader Close

OGRANIČENI POSTUPAK JAVNE NABAVE

OGRANIČENI POSTUPAK JAVNE NABAVE

Javni naručitelji najčešće koriste otvoreni postupak javne nabave, te je prema statističkom izvješću za 2021. godinu provedeno 25.865 otvorenih postupaka ili 94,91%, dok je ograničen postupak korišten 48 puta ili 0,18%.

Postavlja se pitanje zašto se javni naručitelji rijetko odlučuju za korištenje spomenutog postupka?

Prije svega ograničeni postupak traje duže od otvorenog postupka te ima više faza u kojima se natjecatelji mogu žaliti što dodatno produljuje trajanje postupka a samim time i daje više posla javnim naručiteljima. Iz navedenog razloga javni naručitelji izbjegavaju predmetni postupak.

Kako izgleda provođenje ograničenog postupka javne nabave?

Ograničeni postupak provodi se u dvije faze. U prvoj, otvorenoj fazi mogu sudjelovati svi zainteresirani gospodarski subjekti, dok u drugoj fazi sudjeluju samo sposobni subjekti koje je naručitelj pozvao da dostave svoje ponude.

U prvoj fazi javni naručitelj propisuje uvjete za dokazivanje sposobnosti natjecatelja. Na temelju propisanih uvjeta javni naručitelj utvrđuje koji su natjecatelji sposobni za sljedeću fazu postupka. Ako je naručitelj ograničio broj sposobnih natjecatelja koje će pozvati u drugu fazu mora izvršiti rangiranje sposobnih natjecatelja prema kriterijima koje je zadao. Zapisnik o pregledu i ocjeni zahtjeva je tajan, te se ne smije otkriti identitet natjecatelja koji su dostavili zahtjev za sudjelovanje te samo otvaranje zahtjeva za sudjelovanje sukladno tome nije javno.

Sukladno ZJN 2016 natjecateljima koji neće biti pozvani u drugu fazu naručitelj obavezno šalje Odluku o nedopustivosti sudjelovanja s razlozima zašto nije pozvan u drugu fazu.

Natjecatelji koji su zadovoljili sve kriterije i koji su prošli u drugi krug javni naručitelj poziva na dostavu ponuda tako da ne otkrije podatke o ostalim natjecateljima. Nakon što istekne rok za dostavu ponuda održava se javno otvaranje ponuda te se postupak u nastavku odvija kao otvoreni postupak.

Ograničeni postupak se preporučuje provoditi u javnim nabava gdje se očekuje veliki broj ponuda kako bi već u prvoj fazi postupka naručitelj odabrao samo one sposobne natjecatelje te kod javnih nabava izuzetno velike ekonomske vrijednosti jer se u predmetnom postupku smanjuje trošak i vrijeme natjecateljima jer ne moraju odmah predati cijelu ponudu već samo zahtjeve za sudjelovanje.

Nabava za najpoznatiji infrastrukturni projekt u Republici Hrvatskoj, izgradnja Pelješkog mosta je provedena kroz ograničeni postupak javne nabave te je to najbolji primjer zašto bi trebalo takve postupke primjenjivati češće.

Uz sve prednosti i nedostatke koje ograničeni postupak nudi, prema statistici vidimo da se javni naručitelji jako rijetko odlučuju za provođenje tog postupka te da je otvoreni postupak daleko najzastupljeniji u javnim nabavama. Prateći trendove u javnoj nabavi nije za očekivati da će se navedeno promijeniti te će otvoreni postupak javne nabave i dalje imati primat kod provođenja postupaka javne nabave.

Autor: Hrvoje Karažija, direktor Odjela javne nabave u poduzeću AVELANT d.o.o.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.