#Vijesti-eu

EU projekti idu dalje – ministar Pavić

21

Travanj

Objavljeno

Ministar Pavić predstavio je 17. travnja 2020. godine, na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, mjere Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa.

Vlada je podigla stopu ugovaranja s 9% na 90% te će s dinamikom daljnjeg povlačenja sredstava iz fondova Europske unije nastaviti do potpune iskorištenosti omotnice. Vodeći računa kako o zdravstvenoj,tako i o gospodarskoj situaciji, javni pozivi za projekte sufinancirane sredstvima Europske unije objavljivat će se prema prioritetima i u skladu s okolnostima.  Također, sve javne nabave za već ugovorene/odobrene EU projekte raspisivat će se i provoditi prema dinamici novonastalih okolnosti. Uz to, svi zahtjevi za nadoknadama sredstava za europske projekte, podmirivat će se sukladno dospijeću tih potraživanja.

„EU projekti idu dalje, javne nabave za EU sredstva idu dalje, a svi zahtjevi za nadoknadu sredstava će se rješavati po primitku. Europski projekti imaju veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo pa njihovu dinamiku želimo zadržati. Preraspodjelom sredstava u okviru naše omotnice za razdoblje 2014.-2020. osigurali smo 400 milijuna eura koje ćemo iskoristiti za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije COVID-19. Taj novac ćemo upotrijebiti za nabavu medicinske opreme, pomoć malom i srednjem poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta. Osim toga kako bismo zaštitili korisnike EU fondova od posljedica pandemije koronavirusa produljili smo trajanje projekata za 90 dana bez dodatne administracije i ubrzali isplatu EU sredstava za dva mjeseca. Malim i srednjim poduzetnicima osigurali smo 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite i 380 milijuna kuna za COVID – 19 zajmove. Sve to je dodatna potvrda da EU fondovi pomažu Hrvatskoj i da je mijenjaju nabolje“, izjavio je ministar Pavić. 

Preraspodjelom sredstava unutar operativnih programa iz ove financijske omotnice osigurano je 400 milijuna eura iz EU fondova za saniranje utjecaja COVID – 19 i to za:

  1. Nabavu medicinske opreme
  2. Kredite i financijske instrumente
  3. Mjere zadržavanja radnih mjesta putem HZZ-a

Preraspodjelama unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz ove omotnice osigurano je 300 milijuna eura za programe i financijske instrumente malih i srednjih poduzeća kao i za nabavu medicinske opreme za borbu protiv COVID –19.

U okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, odnosno Europskog socijalnog fonda, preraspodjelom sredstava osigurano je 100 milijuna eura za mjere zadržavanja zaposlenosti pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

U okviru prvog paketa mjera za pomoć gospodarstvu Vlada Republike Hrvatske, usvojila je i niz mjera koje su namijenjene zaštiti korisnika europskih sredstava:

  1. Osigurano produljenje trajanja projekata za 90 dana bez dodatne administracije

Bezuvjetno produljenje trajanja projekta i produžavanje povrata sredstava za 90 dana za sve projekte s rokom završetka ili rokom dospijeća povrata sredstava u ožujku, travnju i svibnju sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ova mjera korisnicima bespovratnih sredstava ne stavlja na teret nikakva dodatna administrativna opterećenja te se u svrhu njezine provedbe ne moraju poduzimati nikakve radnje.

  1. Osigurano ubrzanje isplata EU sredstava za dva mjeseca

Korisnicima bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kroz ubrzanu proceduru bit će isplaćeno 75% od potraživanih sredstava po svakom zahtjevu, a preostalih 25% nakon potvrde prihvatljivosti cjelokupnog potraživanog iznosa. Na ovaj način ubrzava se  dotok sredstava fondova EU prema korisnicima za 2 mjeseca, povećava njihova likvidnost i potiče nastavak provedbe projekata.

  1. Osigurano dodatnih 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite

Osigurana su dodatna sredstva u iznosu od 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite koje provodi HAMAG BICRO i to uz znatno povoljnije uvjete nego do sada.

  1. Osigurano 380 milijuna kuna za COVID -19 zajmove

Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 380 milijuna kuna za COVID-19 zajmove namijenjena malim i srednjim poduzetnicima za obrtna sredstva.

Hrvatska je u kontekstu likvidnosti državnog proračuna od Europske komisije dobila uplatu predujma za 2019. i 2020. godinu, u ožujku i travnju, u iznosu od 244,21 milijuna eura, a ta sredstva su iz hrvatske postojeće omotnice 2014. – 2020. U razdoblju od 2013. godine do 31. ožujka 2020. ukupno je iz proračuna Europske unije u hrvatski državni proračun uplaćeno 49,53 milijardi kuna, dok je iz proračuna Republike Hrvatske u proračun EU uplaćeno 23,94 milijardi kuna što znači da u navedenom razdoblju razlika u korist proračuna Republike Hrvatske iznosi 25,58 milijardi kuna.

Izvor: Strukturni fondovi

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice