#Vijesti-eu

EU PARLAMENT PODRŽAO KOMISIJU – EU FONDOVE POVEZUJU S VLADAVINOM PRAVA!

18

Siječanj

Objavljeno

U četvrtak, 17. siječnja 2019. godine, Europski je parlament glasao o prijedlogu uredbe Europske komisije kojom se mogućnost korištenja sredstava iz EU fondova veže uz poštivanje vladavine prava U državama članicama Europske unije. Čak 397 glasova za i 158 glasova protiv, uz 69 suzdržanih, upozorenje je državama poput Mađarske i Poljske, u kojima vladavina prava prema mišljenju europskih institucija nije na adekvatnoj razini, piše Politico.

Na stranicama Europskog parlamenta objavljeno je priopćenje u kojem se objašnjava kako će zemlje koje bespravno utječu na pravosuđe, ne čine dovoljno po pitanju borbe protiv korupcije ili na drugi način ugrožavaju zajedničke vrijednosti Europske unije, biti izložene riziku od suspenzije ili smanjenja sredstava iz EU fondova. Na taj način Europska unija želi zaštititi proračun kroz uspostavu novih mehanizama.

Komisija će tako u sljedećoj financijskoj perspektivi pratiti jesu li tijela države članice koja su ovlaštena za provedbu EU proračuna pravilno djeluju, funkcioniraju li ispravno tijela koja provode financijsku kontrolu, provode li se odgovarajuće istrage prijevara i korupcije, te drugih nepravilnosti koje mogu imati utjecaj na proračun EU-a, je li sudski nadzor od strane neovisnih sudova učinkovit, vrši li se uredno povrat neopravdano plaćenih sredstava, sprječava li se i kažnjava li se utaja poreza…

Ovisno o opsegu nedostataka i postupku upravljanja proračunom, Komisija može odlučiti o jednoj ili više mjera, uključujući:

  • suspendiranje sredstava
  • preinake rokova plaćanja
  • smanjenje pretfinanciranja te
  • obustava plaćanja

Prijedlog uredbe “O zaštiti proračuna Unije u slučaju općih nedostataka u pogledu vladavine prava u državama članicama” sastavni je dio dugoročnog EU proračuna, višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. – 2027. Portal votewatch.eu zabilježio je i kako je pojedini zastupnik u Parlamentu glasao, iz čega je barem po pitanju hrvatskih zastupnika razvidno da neki glasaju jednako kao i zastupnici onih zemalja zbog kojih je Komisija i predložila Uredbu.

Izvor: Politico, Europski parlament, votewatch.eu.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice