#Vijesti-eu

EU objavila poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti od 10,5 milijuna eura za projekte u području kibersigurnosti

3

Srpanj

Objavljeno

Komisija je u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) objavila novi poziv u vrijednosti od 10,5 milijuna eura za projekte kojima će se poboljšati sposobnosti država članica u području kibersigurnosti i njihova suradnja. Konkretno, projekti imaju za cilj povećati suradnju i sposobnosti aktera temeljnih za Strategiju kibernetičke sigurnosti EU-a na različitim područjima: od koordiniranog odgovora na incidente u cyber-sigurnosti i certificiranja cyber-sigurnosti do izgradnje kapaciteta i javno-privatnih sektora i institucionalna suradnja.

Poziv olakšava provedbu strategije, posebno sljedeći zakoni:

  • Direktiva o sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva (EU) 2016/1148)
  • Zakon o kibernetičkoj sigurnosti EU (Uredba (EU) 2019/881)
  • Preporuka Komisije o koordiniranom odgovoru na incidente i krize krizne krize velikih razmjera (Cyber ​​Blueprint (EU) 2017/1584) i prijedlog Komisije za Zajedničku cyber jedinicu.

Kandidati mogu birati između različitih prioritetnih područja:

  1. Projekti za podršku operaterima osnovnih usluga (OES), nacionalnim nadležnim tijelima i centrima za razmjenu i analizu informacija (ISACs). Ti bi projekti trebali stvoriti koherentan ekosustav za upravljanje rizikom, razmjenu informacija i izvještavanje.
  2. Projekti koji podržavaju zajedničku spremnost, zajedničku svijest o situacijama i koordinirano reagiranje na incidente kibernetičke sigurnosti. Ti bi projekti trebali olakšati suradnju radi zajedničke spremnosti i zajedničke svijesti o cyber prijetnjama na razini države članice i EU-a, kao i koordinirano reagiranje i međusobnu pomoć u kriznim vremenima.
  3. Projekti koji podržavaju provedbu aktivnosti suradnje Drugog dvogodišnjeg radnog programa Grupe za suradnju NIS-a (2020.-2022.) Ovi projekti trebali bi ojačati znanje i sposobnosti nacionalnih javnih tijela i tijela koja sudjeluju u grupi za suradnju u NIS-u.
  4. Projekti koji podržavaju suradnju i izgradnju kapaciteta za certificiranje kibernetičke sigurnosti u skladu sa Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti. Ti bi projekti trebali poboljšati sposobnosti i suradnju europskih dionika za certificiranje kibernetičke sigurnosti.

Ovaj poziv za cyber-sigurnost CEF-a jedno je od 8 područja koja se trenutno financiraju u okviru radnog programa CEF Telecom do 2020. godine . To je drugi poziv objavljen ove godine. U 2020. godini CEF telekom osiguravat će ukupno 67,4 milijuna eura  sredstva putem bespovratnih sredstava za europsku infrastrukturu za digitalne usluge. Financiranje CEF telekoma podržava projekte od zajedničkog interesa koji poboljšavaju svakodnevni život građana, poduzeća i javne uprave i doprinose razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta razmještanjem europske digitalne infrastrukture diljem EU.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: “Potpora konkretnim projektima u području kibersigurnosti pomaže ciljanom razvoju inovativnih tehnologija i rješenja. Današnjim pozivom pridonijet će se jačanju naše otpornosti na kiberprijetnje u skladu s digitalnim ambicijama Europe i našom općom strategijom kako je opisana u Aktu o kibersigurnosti, Direktivi NIS i preporukama iz Plana za kibersigurnost”.

Rok do kojeg podnositelji moraju podnijeti svoj prijedlog na internetskoj stranici poziva na podnošenje prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe posvećenom telekomunikacijama za 2020. godinu je 5. studenoga 2020., a dodjela bespovratnih sredstava očekuje se od svibnja 2021.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice