#Vijesti-eu

EU daje potporu zemljama zapadnog Balkana

30

Travanj

Objavljeno

Europska komisija, , uz pomoć Europske investicijske banke, najavila je financijsku potporu EU-a u iznosu od više od 3,3 milijardi eura u korist građana zapadnog Balkana. Cilj pomoći je odgovoriti na neposredne zdravstvene i humanitarne potrebe te pomoći društvenom i gospodarskom oporavku. Navedene su i parametri za dugoročniju pomoć koja će se predstaviti tijekom godine u obliku gospodarskog i investicijskog plana za regiju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je „Imamo posebnu odgovornost pomoći našim partnerima na zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost u Europskoj uniji. EU mobilizira znatan financijski paket kojim se potvrđuje naša solidarnost. Zajedno ćemo prevladati krizu i krenuti putem oporavka. Osim toga, nastavit ćemo podupirati regiju, uključujući i tijekom reformi potrebnih na putu prema EU-u, jer je oporavak moguć samo ako zemlje nastave ispunjavati svoje obveze“.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je „Europska unija djelovala je brzo i sveobuhvatno kako bi pomogla zapadnom Balkanu u rješavanju poteškoća izazvanih pandemijom COVID-a 19, uz nezabilježenu financijsku pomoć i pristup inicijativama EU-a. Nastavit ćemo s radom u pripremi gospodarskog i investicijskog plana za regiju kako bismo se uhvatili ukoštac s teškim socioekonomskim posljedicama krize, modernizirali gospodarstva u regiji, poduprli reforme i započeli sa smanjivanjem razlika u razvoju od čega će građani brže imati vidljivih koristi“.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice