#Vijesti-eu

ESB: Koronakriza je izbrisala brojna radna mjesta u eurozoni, no državne mjere očuvale su zaposlenost

22

Srpanj

Objavljeno

Koronakriza je zadala snažan udarac tržištu rada u eurozoni, ocjenjuje se u novoj analizi Europske središnje banke (ESB).

Tijekom prošle godine, poručuju iz ESB-a, zaposlenost u zoni eura smanjila se za oko 3,1 milijun. Toliko je, naime, krajem prošle godine bilo manje radnika u eurozoni nego krajem 2019. godine. Od tog broja, 1,9 milijuna bili su muškarci, a 1,2 milijuna žene. U koronakrizi se, izračunali su stručnjaci ESB-a, zaposlenost muškaraca u zoni eura smanjila 2,2 posto, a žena 1,5 posto.

Dio tih ljudi, naravno, u međuvremenu je našao novi posao, a neki su otišli i u mirovinu ili se jednostavno povukli s tržišta rada. No, u prošloj je godini u eurozoni došlo i do priličnog rasta nezaposlenosti. Broj nezaposlenih radnika u eurozoni u prošloj je godini, ističu u Frankfurtu, porastao gotovo za milijun, odnosno za 0,9 milijuna, od čega oko 495.000 muškaraca i 388.000 žena. U posljednjem tromjesečju prošle godine, nezaposlenost je kod muškaraca bila osam posto veća nego u istom razdoblju 2019. godine, dok je kod žena u istom razdoblju porasla 6,6 posto.

Najveća stopa nezaposlenosti bila je u trećem tromjesečju prošle godine, kada je kod muškaraca iznosila 10,5 posto, a kod žena 12,8 posto. U četvrtom lanjskom kvartalu nezaposlenost se kod žena smanjivala bržom dinamikom nego kod muškaraca, stoji u istraživanju ESB-a.

Stanje na tržištu rada u eurozoni bilo bi, poručuju u Frankfurtu, i znatno gore da države nisu pribjegle mjerama za očuvanje zaposlenosti. Brojna radna mjesta spasio je i rad na daljinu, zaključuje se u studiji ESB-a.

Adriano Milovan

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice