#Vijesti-eu

ECTAA: Razmatra se osnivanje EU fonda za pomoć putničkim agencijama

24

Rujan

Objavljeno

21. rujna 2021. godine u Puli je održana sjednica Upravnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA), udruženja koje okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i turoperatora iz 30 europskih zemalja, među kojima je 27 zemalja EU.

Na sjednici se razgovaralo o reviziji posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od strane Europske komisije, ali i o mogućnosti stvaranja posebnog fonda za pomoć putničkim agencijama. „Europska komisija objavila je plan evaluacije i procjene učinka Direktive o paket i povezanim putnim aranžmanima, odnosno posebnog oporezivanja putničkih agencija zbog kojeg smo dovedeni u nekonkurentan položaj. Mi u branši se već godinama borimo da se to promijeni, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. Intenzivno se raspravlja o modalitetima koji ne bi trebali biti nepravedni prema agencijama“ naglasio je predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Upravnog odbora ECTAA-e Boris Žgomba.

Razgovara se i o drugim mjerama poput stvaranja posebnih fondova EU-a za nelikvidnost i pomoć agencijama u kriznim situacijama poput pandemije, ali i o pravilima o vaučerima za zamjenska putovanja, dodatnim pravilima o povratu sredstava u slučaju otkazivanja paketa zbog neizbježnih i izvanrednih okolnosti te o mogućim ograničenjima predujmova koje bi trebali izvršiti putnici u paket aranžmanu, rekao je Žgomba. „Vrlo je aktualna i tema održivosti poslovanja koja zbog klimatskih promjena sve više dolazi u fokus. I organizirani promet putničkih agencija se mora tome prilagoditi. Naravno, pričat ćemo i o budžetima za 2022. te pripremama redovnih izbora za vodstvo ECTAA-e dogodine u petom mjesecu” kazao je Žgomba.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice