#Vijesti-eu

Dok u EU raste proizvodnja bicikala, u Hrvatskoj se smanjuje

21

Srpanj

Objavljeno

U EU je u prošloj godini proizvedeno oko 12,2 milijuna bicikala, pokazuju procjene eurostatističara.

To je 1,2 posto više nego godinu ranije, kada je u Uniji proizvedeno oko 12 milijuna bicikala. Proizvodnja bicikala u EU raste iz godine u godinu, što je u skladu s ekološkom politikom Unije, koja nastoji promovirati smanjenje emisije štetnih plinova, manje korištenje osobnih automobila, posebno u gradovima, i zdrav način života.

Najveći proizvođač automobila u EU lani je bio Portugal, u kojem je proizvedeno, kako pokazuju podaci Eurostata, oko 2,6 milijuna bicikala. Slijedi Italija, s proizvodnjom nešto više od 2,1 milijuna bicikala te Njemačka, u kojoj je, prema istim podacima, proizvedeno oko 1,3 milijuna bicikala.

S druge strane, ako izuzmemo nekoliko članica u kojima nema proizvodnje bicikala ili za koje nema podataka, poput Cipra, najmanje bicikala u 2020. godini u Uniji je proizvedeno u Danskoj, jedva nešto više od tisuću i pol, te u Hrvatskoj, oko 23.500.

Podaci Eurostata pokazuju i da se proizvodnja bicikala u Hrvatskoj u 2020. godini smanjila u odnosu na prethodne godine. Naime, u 2019. godini u Hrvatskoj je, prema podacima eurostatističara, proizvedeno oko 27.000 bicikala, a otprilike isti broj bicikala proizveden je i 2018. godine. U 2017. godini, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj je proizvedeno gotovo 30.000 bicikala.

Adriano Milovan

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice