#Vijesti-eu

Damping cijena intelektualnih usluga u postupcima javne nabave. Kako do kvalitetne usluge?

2

Studeni

Objavljeno

Naručitelji intelektualnih usluga u postupcima javne nabave vrlo često dobivaju ponude koje su cijenom daleko ispod procijenjene vrijednosti nabave. Ugovaranjem izvršitelja s takvom ponudom dovodi do problema u izvršenju ugovora bilo po pitanju cijene, kvalitete ili rokova. Kako spriječiti da ne dođe do takve situacije?

Naručitelji u praksi prilikom određivanja kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude (ENP) kao glavni kriterij određuju cijenu, dok puno manji značaj u ocjenjivanju daju kvaliteti. Zbog navedenog omjera ponuđači koji ponude najnižu cijenu budu odabrani kao ekonomski najpovoljniji ponuditelji. Naručitelji određivanjem cijene kao glavnog pondera sebi olakšavaju posao prilikom provođenja samog postupka javne nabave, no zbog toga dolazi do velikih problema u provođenju ugovora i izvršenju svih obveza koje su propisane dokumentacijom o nabavi jer ugovaratelj nije u mogućnosti ispuniti sve obveze predviđene ugovorom.

Kako bi se spriječila navedena situacija naručitelji moraju na potpuno drugačiji način definirati ocjenu ENP-a i dati prednost kvaliteti naspram cijene. Mogući kriteriji za bodovanje usluga uz cijenu su:

  • bodovanje referenci stručnjaka u okviru provedbe ugovora,
  • rokovi kada su važni za kvalitetu usluge,
  • tehnička pomoć nakon provedbe nabave i dr.

Određivanjem kvalitativnog kriterija naručitelj se dovodi u opasnost da će kriteriji koje propiše biti ocijenjeni kao diskriminirajući, te je svakako potrebno dobro proučiti problematiku prije propisivanja istih. Propisivanjem takvih kriterija naručitelji će dobiti ugovaratelja koji ima kapacitet i znanje za izvršenje usluge, te u samom procesu provedbe ugovora ne bi trebalo biti problema. Ekonomski najpovoljnija ponuda u kojoj je kao glavni ponder kvaliteta u praksi još nije zaživjela zbog problema prilikom raspisivanja kriterija, te moguće ocjene da su kriteriji prerestriktivni. Kako bi proveli kvalitetan postupak javne nabave i zaista dobili ugovaratelja za kojeg možemo biti  sigurni da će kvalitetno izvršiti uslugu preporuča se naručiteljima da se obrate stručnjacima za provedbu postupaka javne nabave koji svojim iskustvom i znanjem mogu provesti postupak bez bojazni za zakonitost provedbe postupka.

Autor: Hrvoje Karažija, konzultant poduzeća AVELANT d.o.o.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice