#Vijesti-eu

Cijena energetske tranzicije u EU: Plinsko grijanje u Hrvatskoj poskupljuje za četvrtinu do 2026.

19

Srpanj

Objavljeno

Hrvatski građani koji se griju na plin plaćat će 25 posto skuplju cijenu plina najkasnije 2026., do kada bi se na plinsko grijanje trebala uvesti renta na stakleničke plinove, donosi Jutarnji list.

Taj scenarij navodi se, podsjećaju u Jutarnjem listu, u sklopu nedavno objavljene energetske strategije Europske komisije “Fit for 55” ubrzanog izbacivanja fosilnih goriva iz prometa i gospodarstva, ali i iz zgradarstva koje je  jedan od najvećih “pošiljatelja” ugljikova dioksida u atmosferu pa samim tim i zagađivača.

Cilj EU je ukinuti grijanje na plin do 2050. godine

“Ideja EU je ukinuti sasvim grijanje na plin do 2050. i u tom smjeru ide prijedlog Europske komisije, a planiran je da će stupiti na snagu 2026. godine”, objašnjava Neven Duić s Katedre za energetska postrojenja i energetiku zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Potvrdivši da spomenuto povećanje cijene prirodnog plina zbog uvođenja obveze plaćanja emisije CO2 “cilja” one potrošače koji trenutačno nemaju tu obvezu, Duić dodaje da su to u ovome slučaju kućanstva koja imaju plinske bojlere.

“Veliki potrošači, poput proizvođača električne energije, već su u obvezi kupovati prava na emisiju CO2 u atmosferu. To, među ostalim, znači da mali potrošači koji se, primjerice, griju na električnu energiju, već plaćaju naknadu za emitiranje CO2 pa su diskriminirani u odnosu na potrošače koji je ne plaćaju jer se griju na plin” napominje sugovornik Jutarnjeg lista sa zagrebačkog FSB-a.

U Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj plinsko grijanje poskupit će više nego u Hrvatskoj 

Izračun Europske komisije o potrebi povećanja cijene prirodnog plina za 25 posto za hrvatske potrošače koji se griju na plin nalazi se u prijedlogu izmjena pravila trgovanja dozvolama za emisije ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. Taj je prijedlog dio dokumenta “Fit for 55” i u njemu se, među ostalim, raščlanjuju cijene, izražene u eurima za zemlje eurozone i preračunate u eure za ostale članice, koje kućanstva članica Unije plaćaju za grijanje na plin.

Prema tome izvoru, hrvatski građani trenutačno plaćaju grijanje pet centa po kilovatsatu, a plaćat će gotovo devet centi kada se uvede renta na stakleničke plinove na plin. U čak četiri članice Unije poskupljenje iste usluge kad se uvede spomenuti namet na ispuštanje CO2 u atmosferu, bio bi, prema izračunu Europske komisije, veći nego u Hrvatskoj, odnosno preko 30 posto. Riječ je o Mađarskoj, Rumunjskoj, Litvi i Latviji. I u Bugarskoj Europska komisija predviđa nešto veći rast  cijena grijanja na plin nego u Hrvatskoj, 26 posto.

Jutarnji list

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice