#Vijesti-eu

BREXIT: STUDIJA UTJECAJA IZLASKA UK IZ EUROPSKE UNIJE

11

Srpanj

Objavljeno

Na stranicama Europskog parlamenta je 10. srpnja 2018. godine objavljena studija utjecaja izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Studiju je naručio Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta, a izradio ju je Resorni odjel za prava građana i ustavna pitanja u lipnju 2018. godine. U studiji je razmotrena uloga Ujedinjenog Kraljevstva u pet područja politike Europske Unije: 1) jedinstveno tržište, 2) socijalna politika, 3) sloboda, sigurnost i pravda, 4) Eurozona, 5) Sigurnosna i obrambena pitanja. Uloga UK-a razmotrena je u tri stupnja: na koji način je poticala određene politike ili integraciju u određenom području, na koji način ih je blokirala ili ometala te, konačno, što možemo očekivati u određenim politikama EU nakon Brexita.

“Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije je bez presedana u povijesti europskih integracija. Kod nekih je potaklo strahove da bi to moglo dovesti i do raspada Europske unije, dok drugi vide priliku da se Europska unija dodatno proširi i integrira” piše u samom uvodu studije. “Ujedinjeno kraljevstvo često je bilo neugodan partner” navodi studija apostrofirajući “transakcijski odnos” Ujedinjenog Kraljevstva prema članstvu u Europskoj uniji.

Sloboda kapitala roba i usluga, ali ne i ljudi?

Studija navodi kako je Ujedinjeno Kraljevstvo povijesno gledano bilo jedan od glavnih zagovaratelja jedinstvenog tržišta i to posebice u pogledu usluga, s velikim naglaskom na financijske usluge. Deregulacija i otvaranje tržišta Europske unije prema ostatku svijeta zasigurno su napredovali zahvaljujući utjecaju Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, slobodno kretanje ljudi je izazivalo skepsu Britanaca, kao i razmišljanja o jedinstvenom sustavu oporezivanja na razini Europske unije.

Prilika za redefiniciju socijalne politike i “welfare” modela

Postoje predrasude koje govore o negativnom utjecaju Ujedinjenog Kraljevstva na razvoj europske socijalne politike. Međutim, navodi studija, mišljenja o tome se značajno razlikuju. Činjenica jest da Ujedinjeno Kraljevstvo i druge države članice Europske unije baštine drugačije temelje za razvoj socijalne politike: “Sustavi socijalne politike Danske, Irske i Velike Britanije ovise o preraspodjeli tržišnih prihoda putem oporezivanja i o pružanju socijalnih usluga, dok je u većini zemalja Europske unije socijalni sustav utemeljen na pravima koja proizlaze iz rada i zapošljavanja”. U studiji je stoga zaključeno da je Ujedinjeno Kraljevstvo u istoj mjeri i pospješivalo i usporavalo europske integracije u području socijalne politike.

Brexit je stoga prilika za redefiniciju i učvršćivanje vizije socijalne politike Europske unije na temelju socijalnog modela iz 90-ih godina, s naglaskom na zajedničke vrijednosti i ciljeve te temeljeno na uvjerenju da ekonomski i socijalni progres moraju ići ruku pod ruku kako bismo se uspješno suočavali sa socijalnim izazovima.

Sloboda, sigurnost, pravda

S obzirom na povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva s Amsterdamskog samita 1997. godine, odnosno, nepotpisivanje Ugovora iz Amsterdama i Schengenskog sporazuma, Ujedinjeno Kraljevstvo je već odavno u Brexitu s obzirom da je Theresa May, premijerka UK-a, iskoristi-la sve pravne mogućnosti na distanciranje od pitanja izbjegličke krize i europskog sustava azila.

U studiji je pretpostavljeno da će Brexit posljedično utjecati na harmonizaciju politika država članica Europske unije u pogledu pitanja sloboda, sigurnosti i pravde. Isto se odnosi i na širenje Schengenskog prostora, što je uvijek ionako bilo izvan utjecaja i interesa Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se pak tiče Eurozone, Ujedinjeno Kraljevstvo ima povijest žestoke ambivalencije prema jedinstvenoj valuti. Sanacija dugovanja država članica u problemu također je oduvijek bila bolna točka za Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i za njegove euro-skeptične građane. Studija zaključuje, pitanje Eurozone nije toliko pitanje Ujedinjenog Kraljevstva, već sukoba, razlika i ne-jednakosti u osovini Sjever – Jug Europske unije.

U budućnosti će tu posebice biti izazovne države članice koje su, poput Ujedinjenog Kraljevstva, izražavale sumnje prema jednoj valuti, a to su prije svega Švedska, Danska, ali i države centralne Europe poput Češke, Poljske i Mađarske.

Sigurnost i obrana bez jakog partnera

Nema sumnje u to da je Ujedinjeno Kraljevstvo bila možda i najjača karika kada govorimo o obrambenoj i sigurnosnoj politici u Europskoj uniji i zbog toga je, navodi studija, igrala važnu ulogu. Ali ta uloga je podjednako predstavljala poticaj i prepreku za integracije u područjima sigurnosti i obrane. “Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva će stoga dovesti do smanjenja sposobnosti i izgleda Europske unije u sigurnosnim i obrambenim pitanjima, kao i u naporima vanjske politike, ali to je ujedno i prilika za poticanje novih inicijativa koje je ranije Ujedinjeno Kraljevstvo blokiralo.” – navodi studija. Zanimljivo jest da je jedna od takvih inicijativa vodila prema slabljenju veza s NATO-om, čemu se Ujedinjeno Kraljevstvo oštro suprotstavljalo.

Neugodan partner i pregršt prilika

Studija nudi pregršt zaključaka koji, istina je, ponegdje zvuče kao utješne riječi za Uniju koja se nalazi pred brojnim izazovima od kojih je Brexit samo jedan… Tako je navedeno da je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo neugodan partner, ali ne baš toliko neugodan s obzirom na neporeciv doprinos europskim politikama u nekim područjima. “I neke druge države članice su ponekad bile neugodne, sprječavale integracijske procese i postavljale izazove pred institucije Europske unije”.

Nesporazum postoji od početka, navodi se u studiji, jer Britanci Europsku uniju vide kao prostor jedinstvenog tržišta, a ne kao zajednički politički projekt, zajedničkih vrijednosti. Rezerva Ujedinjenog Kraljevstva prema brojnim procesima unutar Europske unije već je bila pokazatelj tog temeljnog nesporazuma. Brexit je izazov za Europsku uniju, na ekonomskoj razini, ali i na razini preraspodjele odnosa moći i dominacije unutar same Unije. No u isto vrijeme, Brexit je i prilika. U svakom slučaju, Ujedinjeno Kraljevstvo ostat će partner u mnogim područjima europskih aktivnosti…

Studiju u cijelosti možete pročitati ovdje.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice