#Intervju

Blog: “Problemi korisnika u sustavu EU fondova”

18

Siječanj

Objavljeno

Današnjim blogom osvrnut ću se na korisnike bespovratnih sredstava koji su po mom mišljenju ugroženi u sustavu EU fondova.

To kažem iz razloga što ćete npr. jednog poduzetnika, koji je dobio bespovratna sredstva i završio s provedbom svog projekta, jako teško nagovoriti da se opet prijavi na neki drugi sličan poziv.

Zašto to kažem?

Razlog je vrlo jednostavan. Pripremili ste projektnu prijavu u sklopu koje je trebalo platiti stručnjaku za ispunjavanje obrazaca, projektantu za izradu glavnog projekta i troškovnika, ishoditi građevinsku dozvolu i sve druge potrebne dozvole. Ukoliko ste sretnik, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ćete potpisati u roku godinu dana, dozvole će vam još vrijediti i nakon toga kreće „mučenje“. Iako niste obveznik javne nabave, naša tijela su za vas osmislila posebni pravilnik po nazivom „Pravila o provedbi postupaka nabava za neobveznike Zakona o javnoj nabavi (NOJN)“, prema kojem ste dužni za svaku stavku u proračunu provesti postupak javne nabave. Pravilnik je napisan na osam stranica u kojem je rečeno sve, a ustvari ništa.

I tu sve kreće. Prvi problem s kojim se susrećete jeste činjenica da su se nakon godine-godine i pol cijene na tržištu promijenile i nitko vam neće taj posao odraditi za tako malo novca, a vi ne možete dobiti više od ugovorenog. Već u startu morate uložiti svoja dodatna sredstva, odnosno platiti razliku.

U javnoj nabavi je moguće napraviti 38 nepravilnosti koje se odnose na greške u provedbi postupaka javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi (ZJN 2016), zatim 19 nepravilnosti koje se odnose na pogreške u provedbi posebnih pravila javne nabave koja primjenjuju neobveznici Zakona, kao i 13 nepravilnosti koje se odnose na ostale segmente provedbe projekata.

Korisnika pojedine pogreške mogu stajati 100%, 25%, 10% ili 5% iznosa ugovorenih bespovratnih sredstava, ovisno o ozbiljnosti učinjene nepravilnosti. Tako npr. ukoliko ste objavili diskriminirajuće tehničke specifikacije i pogodovali određenom ponuditelju, odredit će vam se financijska korekcija od 25% ili ukoliko ste npr. izvođaču radova dozvolili da produži rok izvođenja radova, a PT2 smatra da niste smjeli i da po njihovom mišljenju nije opravdano, odredit će vam financijsku korekciju od 25%.

Financijske korekcije su, po mom mišljenju, u redu ukoliko su opravdane i ako je korisnik s namjerom prekršio određeno pravilo.

Ali ako već idemo s korekcijama prema korisniku, pitanje je što je s tijelima u sustavu? Postoje li za njih financijske korekcije? Pa naravno da ne! Oni će prekršiti svaku odredbu u Ugovoru koja se odnosi na njih kao što su npr. Zahtjev za predujam neće odobriti u roku od 10 dana, Zahtjev za nadoknadu sredstava neće pregledati u roku 30 dana kao što neće ni izvršiti plaćanja u roku 30 dana.

Opravdanje će biti da nemaju dovoljno kapaciteta, ali tko je tomu kriv? Pa sami oni. Dakle, ono što tijela u sustavu traže od korisnika, od čega je barem polovica dokumenata nepotrebna, vratit će se tom istom tijelu na kontrolu. Da bi se svi ti dokumenti kvalitetno prekontrolirali, treba vremena, a u svemu tome ispaštaju korisnici čije su investicije ugrožene.

Često čitam i gledam TV reportaže o korisnicima koji su potpisali ugovor na određeni iznos, ali je li itko ikad nakon provedbe tog ugovora bio kod korisnika i pitao ga koliko je sredstava na kraju dobio?

Samo ću reći da su rijetki oni koji dobiju iznos iz Ugovora, a to se vidi i iz dostupnih podataka koji nam govore koliko je ugovoreno, a koliko isplaćeno sredstava.

Ono što je evidentno iz svega ovoga jest da situacija nije dobra i ukoliko se uskoro ne uvede reda u sustavu, veću razinu iskorištenosti sredstava sigurno nećemo osigurati jer korisnik koji prođe ovu „torturu“ više nikad neće poželjeti još jednom proći isto.

Autor: Ivana Rukavina Halilagić

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice