#Vijesti-eu

ARIANA VELA – MIKRO PODUZETNICA GODINE

13

Studeni

Objavljeno

Prošlog je tjedna mreža poslovnih žena Women in Adria dodijelila nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama 2019. godine. U kategoriji “Mikro poduzetnica godine” nagradu je osvojila Ariana Vela, konzultantica i vlasnica dva poslovna subjekta kojima je temelj poslovanja dugogodišnja praksa i poznavanje regulativa i zakonodavnih okvira u području EU fondova i postupaka javne nabave. Tvrtka za poslovno i strateško savjetovanje AVELANT d.o.o. iza sebe nosi portfelj projekata veći od 2 milijarde eura, od kojih je hrvatskoj javnosti najpoznatiji projekt pod nazivom “Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom”, odn. Pelješki most, dok je ustanova za obrazovanje odraslih – Učilište EU PROJEKTI (UEP) prvo hrvatsko i regionalno učilište o EU fondovima.

U preko 17 godina poslovnog iskustva u području EU fondova, u ulozi vrhunske konzultantice i stručnjakinje, predavačice i mentorice, Ariana je educirala 9.500 polaznika iz svih sektora, pripremila više od 500 projektnih projekata, napisala više od tisuću kolumni i savjetodavnih članaka za medije, napisala prvu knjigu o pripremi i provedbi projekata u financijskom razdoblju 2014. – 2020. (Menadžment ESI fondova u izdanju Školske knjige) i osmislila prvi hrvatski specijalizirani portal o fondovima EU-a (eu-projekti.info). Ove je godine dala i svoj značajan doprinos razvoju NRS 2030, Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske, ključnom strateškom dokumentu za razdoblje nakon 2020. godine u kojem će biti definirana vizija razvoja i glavni razvojni prioriteti i strateški ciljevi Republike Hrvatske.

Priču je započela skromno, kao mlada poduzetnica radeći u dnevnom boravku na osobnom računalu u vrijednosti od 2.000,00 kn. Pokazalo se da su odluka o pokretanju vlastitog posla i, u Hrvatskoj gotovo pionirski, rad u području EU fondova bili dobra ideja jer je iz dnevnog boravka dogurala do jedne od vodećih stručnjakinja u području EU fondova u Hrvatskoj. U svom se stažu specijalizirala za rješavanje kompleksnih problema u provedbi infrastrukturnih projekata, nepravilnosti u području javne nabave i strateško planiranje, ali je to dosad nije sprječavalo da kroz tvrtku AVELANT nastavi pružati savjetodavne usluge i usluge pripreme i provedbe EU projekata i klijentima iz drugih sektora. Bitno je spomenuti da je Ariana jedna od rijetkih konzultantica u Hrvatskoj koja priprema i provodi projekte u svim operativnim programima i programima Europske unije.

Upravo zbog njezinog kontinuiranog uspješnog rada i velikog doprinosa obrazovanju i mentoriranju novih konzultanata iz područja EU fondova, mreža poslovnih žena Women in Adria dodijelila joj je nagradu hrvatske “Mikro poduzetnice godine”.

“Zaista sam zadovoljna i ponosna na svih nas iz tvrtke AVELANT i zahvaljujem žiriju što je prepoznao našu vrijednost. Iza sebe imamo najjači portfelj, radimo na velikim infrastrukturnim projektima poput Pelješkog mosta, Učilište EU PROJEKTI izdalo je i prvu knjigu u Hrvatskoj na temu EU fondova, no unatoč svemu tome ovo mi je prva ovakva nagrada iz svijeta poduzetništva.

Hrvati nisu iskoristili sve opcije financiranja iz sredstava EU fondova, a isto tako često možemo vidjeti da se nekad novci moraju povratiti zbog financijskih nepravilnosti. Upravo zbog toga naši stručni predavači naglasak u procesu edukacije polaznika stavljaju na sve moguće problem s kojima bi se pri pripremi projekata mogli susresti.

MRRFEU i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU proveli su istraživanje čiji rezultati pokazuju da u Hrvatskoj nedostaje 2700 stručnjaka za provedbu EU projekata. Naš najpopularniji program edukacije je Vodite

lj pripreme i provedbe EU projekata. Svi zainteresirani još imaju mogućnost upisati se u posljednju grupu u 2019.

Svjesni smo da postoje ljudi koji prepoznaju značaj obrazovanja iz područja EU fondova no nažalost trenutačno nemaju mogućnost uložiti u sebe pa smo u dva navrata ove godine organizirali i natječaje s potpuno pokrivenim stipendijama.”

Ariana Vela

Ova je nagrada možda tek prvo “službeno” priznanje, ali njena stručnost i profesionalni pristup već su odavno poznati sektoru EU fondova temeljem čega već godinama slovi za jednu od najpoznatijih hrvatskih stručnjakinja u području EU fondova. Što je čeka u budućnosti tek ćemo vidjeti – AVELANT i Učilište EU PROJEKTI pripremaju se za velike uspjehe i u 2020. godini.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice