#Vijesti-eu

Ariana Vela: EU fondovi bit će jedna od Plenkovićevih prilika za dokazivanje

13

Srpanj

Objavljeno

Ariana Vela, jedna od vodećih hrvatskih stručnjakinja za EU fondove, strateško planiranje i javnu nabavu, napisala je komentar za Euractiv kako bi EU fondovi mogli biti prilika za dokazivanje novoj Vladi. Tekst prenosimo u cijelosti:

Rezultati nedavnih parlamentarnih izbora pružili su Andreju Plenkoviću povijesnu priliku – da, uz nekoliko sitnih iznimaka, bude sam svoj gazda, odnosno da HDZ samostalno formira Vladu. U razdoblju koje je pred Hrvatskom, a koje neće biti pozitivno u gospodarskom smislu, ovakav razvoj situacije može Plenkoviću dati priliku da dokaže da ima prave ljude za prave pozicije.

Jedno od ministarskih mjesta koje još nije upražnjeno jest i ono koje pokriva resor regionalnog razvoja i fondova EU-a, a to će svakako biti jedna od slamki potencijalnog spasa za izlazak iz gospodarske krize koje je pred vratima.

Slaganje Vlade uvijek je zanimljivo razdoblje, posebice za nas koji radimo u sektoru fondova EU-a i regionalnoga razvoja jer je uvijek zanimljivo vidjeti koga će mandatar izvaditi iz šešira i tko će biti osoba koja će voditi resor koji omogućuje financiranje nekih od najvećih kapitalnih projekata koje je država ikada provela.

Ovaj resor će u sljedećem mandatu biti posebice važan jer EU fondovi, oni vezani za predloženi Višegodišnji financijski okvir 2021. – 2027. te novu generaciju fondova EU-a koja će se alocirati putem Instrumenta za oporavak (tzv. Recovery Fund) od COVID-19 epidemije, predstavljaju važnu financijsku injekciju koja bi trebala pomoći oporavku posrnulog hrvatskog gospodarstva koje će, dodatno, biti pogođeno slabom turističkom sezonom, a te ćemo efekte početi ozbiljnije osjećati već u zadnjem kvartalu ove godine.

Upravo zato je važno vidjeti kakvu će ekipu u ovome, ali i drugim resorima posložiti budući premijer, posebice zato što je povećanje hrvatske EU alokacije isticao kao svoj veliki uspjeh i razlog za slavlje, zaboravivši pritom objasniti kako će ionako spor i neefikasan sustav upravljanja i kontrole Europskim strukturnim i investicijskim fondovima stvoriti pretpostavke za apsorpciju dvostruko većeg iznosa EU sredstava, kao i kako će država koja tradicionalno „omaši ceo fudbal“ kada je u pitanju razvoj kvalitetne strategije, pravilno odrediti koji je to strateški put kojim trebamo voziti do cilja. I koji je naš cilj uopće?

Buduću Vladu očekuju dva ključna zadatka kada su fondovi EU-a u pitanju.

Prvi se odnosi na usvajanje strateškog okvira. Dakle, onih dokumenata koji nam, pojednostavljeno rečeno, govore gdje Hrvatska želi biti na kraju programskog razdoblja 2021. – 2027., odnosno 2030. godine. I tu su u prošlome mandatu napravljeni neki pozitivni koraci izradom nacrta Nacionalne razvojne strategije – Hrvatska 2030 (NRS), međutim Strategija još nije usvojena, a i sigurno je dorađivana zbog utjecaja COVID-19 na cjelokupno stanje države, ali i svijeta.

NRS, odnosno smjer i ciljeve još nemamo i bit će potrebno što prije uvojiti taj dokument jer on predstavlja stratešku podlogu za programiranje, odnosno izradu svih onih dokumenata koji kažu što ćemo od navedenih strateških projekata koji se nalaze u NRS-u moći financirati iz fondova EU-a.

Operativno programiranje za Hrvatsku uvijek predstavlja izazov i nije za očekivati da će kapaciteti dionika koji sudjeluju u tom procesu odjednom ojačati, međutim pozitivno je što zainteresirana javnost poput udruge „Glas poduzetnika“, različitih dionika u sektoru održivog razvoja i zaštite okoliša te drugi zainteresirani dionici već pripremaju i nadležnim institucijama šalju svoje vrlo konkretne i formulirane prijedloge tipova projekata koje bi trebalo financirati u okviru dozvoljenih smjernica. Od Vlade se mora zahtijevati da svaki takav prijedlog razmotri i, ako je moguće, svaki takav prijedlog usvoji, posebice u onom dijelu u kojem se formuliraju smjernice za Instrument za oporavak (iako će financiranje ići po specifičnoj proceduri koja, btw, nije još uvijek jasna ni samoj Europskoj komisiji).

Međutim, praksa je pokazala da čak i kad postoji dobro osmišljeni strateški i operativni okvir, što Hrvatskoj, doduše, još nije pošlo za rukom, procedure mogu značajno zakomplicirati stvari i usporiti pa čak i blokirati put EU novca do korisnika, a samim time i potrošnju.

U tom je smislu Hrvatska pokazala da ne zna osmisliti i formirati efikasan sustav upravljanja i kontrole jer današnji trostupanjski sustav troši silne resurse i vrijeme da obradi svu pristiglu dokumentaciju u svim fazama prijave i provedbe projekata, što nepovoljno utječe na korištenje EU sredstava.

Osim toga, propisi koji reguliraju upravljanje dvama najvećim operativnim programima – Zajednička nacionalna pravila, praktički predstavljaju parapropis koji otežava pravnu zaštitu korisnika u slučajevima kada su nezadovoljni odlukama tijela u sustavu, ali i nedovoljno adekvatno adresiraju važne stadije upravljanja projektnim ciklusom. Pravna zaštita je ili slabo omogućena ili vrlo spora i otežana, a kada se konačno ostvari, sustavi ne mogu izvršiti sudske odluke jer su svi natječaji već zatvoreni, a novac potrošen pa teret financiranja zbog nekvalitetnih odluka sustava pada na državu.

Dakle, procedure je potrebno detaljno revidirati i značajno izmijeniti, a samim time je potrebno izmijeniti i cjelokupni sustav upravljanja i kontrole. Kada u državi kao što je Hrvatska formirate glomazan i neefikasan sustav, kao što je sustav upravljanja i kontrole ESIF-om, onda je teško očekivati da ćete taj sustav lako transformirati i pretvoriti ga u efikasan, brz i okretan sustav koji dobro radi svoj posao. Dakle, unatoč mogućoj volji nove Vlade da mijenja sustav, radi se o značajnim promjenama koje je teško provesti i koje traže vrijeme, a vrijeme je faktor koji je najveći problem.

Nova perspektiva počinje 1. siječnja 2021. godine, to jest za nešto manje od pola godine. Tzv. new money iz EU-a nam treba jučer, a Hrvatska nije došla niti na startnu poziciju kada je u pitanju utrka s vremenom.

Svaki budući ministar koji pretendira na ovaj resor, bila to Nataša Tramišak iz Osječko-baranjske županije, ili netko od drugih mogućih kandidata i kandidatkinja koji su spominjani moraju dobro razmisliti imaju li znanja, volje i kapaciteta da preuzmu ovako težak i zahtjevan posao.

Budući premijer, s druge strane, mora razmisliti želi li toj osobi dati stvarne i suštinske ovlasti da mijenja sustav, a onda to znači i reforme na strani javne uprave i nekih drugih resora koje mora provesti nova Vlada. Sada ima povijesnu priliku jer mu nitko od političkih oponenata ne puše za vratom. Ima čistu situaciju, HDZ će vladati manje-više samostalno, i ne postoji razlog zbog kojeg se ne bi upustio u značajno provjetravanje države.

Ovo je savršen trenutak da se Plenković i ekipa dokažu, a svaka greška i okolišanje će biti skupo plaćeni – gubitkom radnih mjesta i težim putem u saniranju nadolazeće gospodarske krize.

Ariana Vela jedna je od vodećih hrvatskih stručnjakinja za EU fondove, strateško planiranje i javnu nabavu, vlasnica konzultantske tvrtke AVELANT d.o.o. i predsjednica Upravnog vijeća Učilišta EU PROJEKTI – Ustanove za obrazovanje odraslih. U portfelju od preko 5 milijardi eura, ističe se angažman na više od 500 projekata, kao što su najveći hrvatski projekt financiran iz fondova EU-a (Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom tzv. Pelješki most), dovršetak izgradnje mosta kopno – Čiovo, izgradnja velikog broja tvornica, hotela i pogona za poduzetnike, nabava preko 200 autobusa za javni gradski prijevoz u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Osijeku te brojni drugi projekti, kao i prva knjiga o pripremi i provedbi projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova „Menadžment ESI fondova“ te portal o EU fondovima (www.eu-projekti.info).

Izvor: Euractiv

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice