#Vijesti-eu

9 milijardi eura za poboljšanje kvalitete života

23

Rujan

Objavljeno

Komentirajući u Dnevniku HRT sastanak u Gospiću Vlade RH sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina koji se održao 18. rujna 2020. godine, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da su dali županima informacije, a dobili reakcije.

Sastanci su vrlo bitni i korisni kako bi se izmijenile relevantne informacije, kako bi regionalna razina znala koje su zakonodavne izmjene koje ih čekaju, ali isto tako kako bi znali što mi od njih očekujemo, koji su projekti i programi koji će se moći kandidirati za novo programsko razdoblje i za plan oporavka, rekla je ministrica.

Mislim da smo svi zajedno sa sastanka izašli zadovoljni, s izmjenama koje nas čekaju i reformama koje moramo provesti po pitanju rada i jedinica lokalne i regionalne područne samouprave, rekla je Tramišak.

Na pitanje koliko je novca koji želimo povući iz europske blagajne namijenjeno upravo razvoju lokalnih sredina Tramišak je rekla kada govorimo o 22 milijarde eura koji su osigurani u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju EU-a onda je 9 milijardi eura osigurano za regionalne politike odnosno kohezijski fond.

Najveći dio tog novca, dakle 9 milijardi eura, namijenjeno je za razvoj lokalne i regionalne zajednice. Tu su vrlo bitna ona ulaganja koja poboljšavaju kvalitetu života stanovnika, rekla je Tramišak.

Koji su projekti prioritetni?

Kao što je premijer Andrej Plenković istaknuo da sve mora proći kroz dva osnovna lijevka:zelena tranzicija, digitalna tranzicija i postizanje onoga čemu težimo – makroekonomska stabilnost. Dakle, prvenstveno projekti razvoja gospodarstva koji su kružno gospodarstvo, gospodarstvo koje se temelji na obnovljivima izvorima i resursima energije. Prvenstveno govorimo o samodostatnosti proizvodnje u prehrambenoj industriji i poljoprivredi.

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice