#Vijesti-eu

117 milijuna eura za liječenje i dijagnostiku u okviru Inicijative za inovativne lijekove

13

Svibanj

Objavljeno

Europska komisija je 12. svibnja 2020. godine objavila da je Inicijativa za inovativne lijekove (IMI) – javno-privatno partnerstvo – odabrala osam projekata velikih razmjera za istraživanje liječenja i dijagnostike koronavirusa. Ti su projekti predloženi u ubrzanom postupku za podnošenje prijedloga koji je ta Inicijativa pokrenula.

Komisija je povećala dodijeljena sredstva na 72 milijuna eura (s prvotno planiranih 45 milijuna eura) iz Obzor 2020., programa EU-a za istraživanje i inovacije, radi financiranja većeg broja kvalitetnih prijedloga. Farmaceutska industrija, partneri pridruženi IMI-ju i druge organizacije uključene u te projekte dati će 45 milijuna eura, čime će ukupna vrijednost ulaganja dosegnuti 117 milijuna eura.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije i istraživanje, izjavila je: “Moramo povezati stručno znanje i resurse javnog i privatnog sektora kako bismo pobijedili ovu pandemiju i pripremili se za sve buduće. Sredstvima Obzora 2020. te naših industrijskih i ostalih partnera ubrzavamo razvoj dijagnostike i načina liječenja za koronavirus, ta dva osnovna alata za borbu protiv ove globalne krize”.

Odabrani projekti dio su zajedničkog europskog odgovora na pandemiju koronavirusa, koji Komisija koordinira od početka krize. Komisija se 4. svibnja u akciji prikupljanja sredstava Globalni odgovor na koronavirus obvezala osigurati ukupno 1,4 milijarde eura, od čega milijarda eura dolazi iz Obzora 2020., a namijenjena je razvoju cjepiva, novih načina liječenja i dijagnostičkih alata radi sprečavanja širenja koronavirusa. Nadalje, od siječnja 2020. Komisija je putem Obzora 2020. mobilizirala ukupno 352 milijuna eura. Među ostalim, to obuhvaća 48,2 milijuna eura za 18 istraživačkih projekata, u kojima se počelo raditi na pripremljenosti i odgovoru na epidemije, brzom dijagnostičkom testiranju na mjestu pružanja skrbi, novim načinima liječenja i novim cjepivima.

Od osam projekata financiranih iz ovog poziva IMI-ja, pet je u području dijagnostike, a tri u području liječenja.

Projekti u području dijagnostike su:

  • COVID-RED (rano otkrivanje COVID-19 virusa) – Kombiniranje stručnost u kliničkoj epidemiologija s digitalnim uređajima (kao što su nosive i mobilne aplikacije) za brzo i pouzdano otkrivati ​​slučajeve kako bi pacijenti mogli biti prioritet za testiranje.
  • DECISION – Razvoj jeftinog, minijaturiziranog, jednokratnog, molekularnog dijagnostičkog sustava koji će omogućiti testiranje pacijenata s gotovo laboratorijskom izvedbom bilo gdje u 15 minuta ili manje.
  • DRAGON – Za primjenu umjetne inteligencije I strojno učenje za donošenje odluke sustav podrške za poboljšane i još više brza dijagnoza i prognoza. Uključit će se građani i pacijenti u razvoju sustava.
  • KRONO – Pružanje jednostavnog testa koji se može koristiti u liječničkoj ordinaciji ili domu pacijenta i dalo bi rezultate u samo 40 minuta. U osim toga, projekt bi trebao pokazati distribucijsku metodu za brzo uvođenje novih testova kao odgovor na buduće izbijanje virusa.
  • RAPID-COVID – Razvijanje dijagnostičkog testa koji može istovremeno otkriti SARS-CoV-2, kao i 30 drugih uobičajenih respiratornih bakterija i virusa, kako bi se osiguralo brzo izoliranje pacijenata i da svi pacijenti dobiju pravo liječenje, izbjegavajući nepotrebnu upotrebu antibiotika.

Projekti na području liječenja:

  • CARE – identificiranje potencijalnih lijekova koji bi mogli biti učinkoviti kao tretmani (preusmjeravanje lijekova) i razviti nove lijekove posebno dizajniran za borbu protiv virusa SARS-CoV2, kako bi se isporučili tretmani za trenutnu pandemiju, kao i buduće izbijanja koronavirusa
  • IMPENTRI – Voditi nasumično, slijepo kliničko istraživanje u svrhu testiranja učinkovitosti i sigurnosti generičkog lijeka – Imatinib – u svrhu liječenja bolesnika s plućima upalom uzrokovanom COVID-19 virusom.
  • MADCoV 2 – inženjering ljudskog tkiva u svrhu razvoja antivirusnog tretmana za virus COVID-19 u laboratoriju.

U tim projektima surađuju ukupno 94 organizacije, među njima sveučilišta, istraživačke organizacije, poduzeća i javna tijela. Mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) znatno sudjeluju u njima: više od 20 % sudionika su MSP-ovi, koji će dobiti 17 % proračuna.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice