Aktualno

Započeo projekt „Pr(a)vi put u biznis!“
  • Objavljeno:
  • 24.07.2015.

Hrvatska je u Europskoj Uniji 3. po nezaposlenosti, a najveći broj nezaposlenih osoba čine mladi, žene i dugotrajno nezaposlene osobe.

Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte, u suradnji sa tvrtkama EU PROJEKTI obrt za poslovno savjetovanje, Zaokret d.o.o. i Matić savjetovanje d.o.o., pokreće projekt pod nazivom „Pr(a)vi put u biznis!“ sa svrhom promicanja poduzetništva na području cijele Hrvatske. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“.

Mladi ljudi, žene i dugotrajno nezaposlene osobe najteže pronalaze posao u vrijeme vladajuće ekonomske krize. Te ugrožene skupine nisu informirane o mogućnostima i poticajima za ulazak u poduzetništvo, nisu dovoljno dobro upoznati s praksom, nemaju motivacije, ali se i ne usuđuju krenuti u vlastiti poduzetnički pothvat. Projekt je pokrenut s ciljem jačanja poduzetničke kulture u Republici Hrvatskoj i stvaranjem pretpostavke za (samo)zapošljavanjem navedenih ugroženih skupina i jačanjem njihovih kompetencija i motivacija, ali i s ciljem jačanja poduzetničkih vještina i znanja ugroženih skupina te doprinosu razvoja pozitivne poslovne klime kroz organizaciju „Business cafea“ i B2B mentorstva „Sam svoj gazda“.

Projekt će se provoditi na području cijele države s naglaskom na tri županije , koje se ističu s nezaposlenošću iznad državnog prosjeka; Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Ukupno više od 10.000 mladih i 10.000 žena bit će uključeno u različite projektne aktivnosti (kampanje, B2B, portali, društvene mreže, konferencija). Budući su oni ugrožene skupine na tržištu rada, projektom će se izravno doprinositi jačanju njihovih mogućnosti i povećanju njihove ravnopravnosti na tržištu rada. Ujedno, u projektu će moći sudjelovati svi građani bez ikakve diskriminacije po spolu, dobi, vjeri, nacionalnosti, stupnju obrazovanja i slično. Kampanje će se provoditi u prostorima prilagođenima osobama s invaliditetom i putem interneta, stoga će i one biti u mogućnosti da sudjeluju.

U sklopu projekta provest će se šest kampanja za promicanje poduzetništva:
Promocija poduzetništva uz korištenje EU fondova na portalu EU-PROJEKTI.INFO (www.eu-projekti.info) te kroz newslettere i društvene mreže
Promocija ženskog poduzetništva na portalu Women in Adria (www.womeninadria.com) kroz motivacijske i edukativne tekstove te kroz newslettere i društvene mreže
Organizacija „Business Cafea“ u Karlovcu, Sisku i Bjelovaru, na kojoj će se okupljati poduzetnici i oni koji to žele postati, kako bi se ugrožene skupine educiralo, motiviralo i ojačalo njihove kompetencije za poduzetništvo. 300 sudionika „Business cafea“ saznat će kako postati uspješni poduzetnici i dobiti praktične savjete, što će ih motivirati da pokrenu vlastiti biznis.
Kampanja B2B mentorstva „Sam svoj gazda“ će početnicima dati konkretne upute kako postati poduzetnicima. 30 mladih kroz B2B mentorstvo će dobiti poseban „coaching“ prilagođen njihovom slučaju započinjanja poslovanja.
Organizacija konferencije “Pr(a)vi put u biznis” o načinima financiranja (novih) poduzetnika. 150 sudionika konferencije saznat će kako financirati svoje poduzetničke pothvate iz fondova EU i poduzetničkih kredita, što će im omogućiti da lakše dođu do financijskih sredstava za početak poslovanja.
Kampanja koja će putem društvenih mreža promovirati projekt, putem koje će 5000 korisnika društvenih mreža i čitatelja „mainstream“ medija biti informirano o projektnim aktivnostima.

U projektnom konzorciju sudjeluju sljedeća četiri partnera koji će zajedničkim snagama raditi na realizaciji promicanja poduzetništva.

Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte (IRPEU) je udruga osnovana 2012. godine s ciljem potpore poduzetništvu i povećanju korištenja EU fondova. Kao koordinator ovog projekta, IRPEU već ima nekoliko uspješno provedenih projekata, među kojima je projekt portala EU-PROJEKTI.INFO s preko 30.000 jedinstvenih posjetitelja te projekt Intership programa, koji uključuje 10 studenata godišnje u rad udruge s ciljem razvoja poduzetničkih vještina.

ZAOKRET d.o.o. osnovan je 2010. godine na temelju dugogodišnjeg iskustva vlasnice tvrtke Kristine Ercegović, koja je nekadašnja vlasnica najuspješnije tvrtke za „mystery shopping“ u RH (Heraklea d.o.o.). Tvrtka Zaokret provodi organizaciju „Business cafea“, poslovnog umrežavanja za sve poduzetnike i poslovne ljude, a bavi se i savjetovanjem i „coachingom“ malih poduzetnika.

EU PROJEKTI obrt za poslovno savjetovanje, osnovan 2010. g., jedni su od najpoznatijih hrvatskih konzultanata na području EU fondova, projektnog menadžmenta i edukacije s portfoliom projekata većim od 200 milijuna eura. Tvrtka pruža usluge razrade i razvoja projektnih ideja, dizajna i pripreme projektnih prijedloga, provedbe projekata, izrade projektne dokumentacije te dokumentacije za potrebe ishođenja bankovnih kredita. Tijekom 2012. g. pokrenuli su prvi hrvatski portal eu-projekti.info s ciljem da se na jednom mjestu objedine svi natječaji za Hrvatsku, regiju i šire te da se javnosti pružaju točne i pravodobne informacije o EU fondovima i Europskoj uniji. U 2014. g., na temelju dugogodišnjeg iskustva i više od 7500 zadovoljnih polaznika edukacija iz svih sektora,  osnovali su Učilište EU PROJEKTI, prvo hrvatsko učilište specijalizirano za edukaciju o fondovima EU i projektnom managementu. Surađuju s velikim brojem organizacija iz javnog, privatnog i civilnog sektora od kojih možemo izdvojiti: Privrednu banku Zagreb, T-portal, Autoceste Rijeka-Zagreb, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i brojne druge.

Matić savjetovanje d.o.o. osnovano je 2012. godine, a bavi se promocijom ženskog poduzetništva kroz brand za žene u biznisu Women in Adria. Izdavač je jedinog portala u Hrvatskoj za žene u biznisu www.womeninadria.com, organizira networking događaje, konferencije i edukacije posebno krojene za poduzetnice te na taj način pruža potpunu potporu ženama u pokretanju i vođenju biznisa. Portal trenutno ima 60,000 jedinstvenih posjetitelja uz 20%tni mjesečni rast, a sa svojom populacijom komunicira i preko svih društvenih mreža i tjednog newslettera.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u provedbi projekta da nam se jave putem e-pošte na adresu info@eu-projekti.com.

Veselimo se susretu s Vama!

Disclaimer

www.strukturnifondovi.com

www.esf.hr