Aktualno

Za povlačenje EU sredstava nedostaju ljudski resursi
  • Objavljeno:
  • 04.06.2018.

Udruga općina u Republici Hrvatskoj je tijekom svibnja provela anketu o stavu općina prema EU fondovima sa svrhom definiranja potreba općina u budućnosti.

Anketa je pokazala da predstavnici općina imaju pozitivan stav prema fondovima Europske unije kao važnim instrumentima za ubrzavanje razvoja općina. Pri tom, predstavnici općina su najviše upoznati s mogućnostima koje nudi Program ruralnog razvoja i financiranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Preko 80% anketiranih predstavnika općina izjavilo je da su općine koristile usluge vanjskih stručnjaka za pripremu i provedbu EU projekata, ali je značajna i njihova želja za podizanjem internih kapaciteta općina u području pisanja projekata te informiranja o otvorenim natječajima.

Iako predstavnici općina prepoznaju poduzetnike i poljoprivrednike kao posebno zainteresirane skupine za provedbu EU projekata, ono što smatraju da općine priječi u pružanju partnerstva zainteresiranima jest nedostatak sredstava za sufinanciranje te nedostatak ljudskih resursa.

Udruga općina Republike Hrvatske najavila je provođenje novih anketa tijekom lipnja kako bi se jasno definirale potrebe općina u području EU fondova, što je i preduvjet za povećanje apsorpcijskog kapaciteta.

Izvor: Udruga općina u Republici Hrvatskoj