Aktualno

Vlada predstavila Izvješće o ostvarenim učincima RH u dvije godine punopravnog članstva u EU
  • Objavljeno:
  • 19.06.2015.

Najpozitivniji učinak dviju godina punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji vidi se na snažnom rastu izvoza, koji polako potiče i pozitivna kretanja drugih ekonomskih indikatora, složni su sudionici konferencije “Dvije godine u EU” održanoj u utorak u organizaciji tvrtke PwC Hrvatska te uz pokroviteljstvo Europske komisije.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo je da se Hrvatska konačno pomaknula nakon šest godina krize te da taj pozitivni pomak postaje trend za koji se možemo nadati da će se nastaviti. Tome je svakako pridonijelo i članstvo u EU, od kojeg su najveće koristi na području integracije u jedinstveno europsko tržište, potom izravnih stranih ulaganja, koja se ponovno pokreću, te u mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova. Ipak, istaknuo je, najveća je korist upravo u integraciji u jedinstveno tržište koja se očituje rastom izvoza koji posljednjih mjeseci raste po dvoznamenkastim stopama, a ukazuje na činjenicu da se privatni sektor restrukturirao i okrenuo izvozu.

Ono što u tom segmentu još predstoji je podizanje konkurentnosti hrvatskih proizvoda i usluga, no, kaže Grčić, pri usporedbi konkurentnosti Hrvatske s ostalim članicama Unije treba uzeti u obzir da je Hrvatska u Uniji tek dvije godine, a ostale ‘nove članice’ deset, kao i posljedice rata i političkih problema proizašlih iz njega, a koji su sigurno pridonijeli sporijem rastu od ostalih članica. Dužina članstva posebice je bitna, naglasio je Grčić, po pitanju korištenja fondova EU, jer mi smo u odnosu na ostale ‘nove’ članice u posljednjih 15-tak godina bili ‘zakinuti za ulaganja iz fondova Unije koja prosječno čine 15 do 20 posto BDP-a s učinkom na gospodarski rast od 1 do 2 postotna boda godišnje. Pritom je ponovio da oni koji kritiziraju učinkovitost Hrvatske u korištenju novca EU “zapravo ne razumiju sustav”.

“Prva godina nove Financijske perspektive EU (2014.) služi za ugovaranje, predlaganje operativnih programa i Partnerskog sporazuma i to je Hrvatska odradila među prvima. Slijedi nam druga godina (2015.) u kojoj se ugovaraju sredstva, a Hrvatska je, za razliku nekih starijih zemalja članica, već raspisala dva natječaja iz nove Financijske perspektive i do kraja godine se mogu očekivati i prve isplate, koje će se intenzivirati tek u idućoj godini”, kazao je Grčić.

Pozitivne su i prognoze sudionika za slijedeće dvije godine, u kojima i Grčić i Vujčić i Jelušić Kašić očekuju rast hrvatskog gospodarstva.

Prezentaciju potpredsjednika Vlade i Ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof. dr. sc. Branka Grčića: Učinci integracije u Europsku uniju – Dvije godine u EU preuzmite ovdje.

Izvor: mrrfeu.hr