Aktualno

Struktura obitelji u Europi – Eurostat objavio podatke
  • Objavljeno:
  • 01.06.2018.

Na razini cijele Europske unije vode se debate o demografskom starenju stanovništva i niskom natalitetu. Neki smatraju da bi se integracijom izbjeglica i migranata Europa mogla „pomladiti“ dok drugi smatraju da se Europa treba zatvoriti u svoje granice unutar kojih treba provesti snažne pronatalitetne politike koje često u sebi sadrže i nazadne ideje po pitanju reproduktivnih prava.

Eurostat je 1. lipnja 2018. godine objavio podatke o strukturi obitelji u zemljama Europske unije. U 2017. godini u Europskoj uniji živjelo je ukupno 220 milijuna kućanstava od kojih je gotovo trećina (65,4 milijuna) imala djecu, odnosno, uzdržavane mlade osobe. Najviše kućanstava s djecom imala je Irska (40%), dok je najmanje kućanstava s djecom bilo u Njemačkoj i Finskoj (22%).

Na razini Europske unije, polovina kućanstava s djecom ima samo jedno dijete (31 milijun), 40% ima dvoje djece (26 milijuna), dok 13% ima jedno dijete (8,5 milijuna kućanstava). Čak je 15% obitelji u Europskoj uniji jednoroditeljskog tipa, najviše samohranih roditelja je u Danskoj (čak 30% udjela u cjelokupnoj strukturi kućanstava s djecom), dok je najmanje samohranih roditelja u Hrvatskoj (6%).

180601parentsFB

Izvor: Eurostat