Aktualno

Potpredsjednik Vlade Grčić na radionici o projektima energetske obnove zgrada odgojno obrazovnih ustanova
  • Objavljeno:
  • 29.07.2015.

U srijedu, 29. srpnja 2015. s početkom u 11 sati u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš te načelnica sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica predstavit će radionicu namijenjenu predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova koja bi im trebala pomoći da se uspješno prijave za sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte energetske učinkovitosti. Zainteresirani mediji moći će snimiti početak radionice i izjave nakon toga.

Ministarstvo svake srijede u svojim prostorijama organizira informativne radionice koje su namijenjene potencijalnim prijaviteljima/korisnicima iz javnih ustanova/tijela državne uprave ili lokalne odnosno područne samouprave. Na radionicama se objašnjava postupak prijave, prolazi se detaljno sve faze natječaja te razjašnjavaju sve eventualne nejasnoće. Radionice će se održavati sve dok potencijalni korisnici sredstava budu pokazivali interes. Za sada je odaziv na radionice velik. Svi terminu u kolovozu su popunjeni. Trenutno se popunjavaju radionice za rujan. Prijava na radionicu popunjava se preko mrežne stranice Ministarstva.

Ovaj se pilot projekt odvija u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u kojem Hrvatska za projekte povećanja energetske učinkovitosti zgrada ima na raspolaganju od 2014. do 2020. 311 milijuna eura. Za smanjenje potrošnje energije u zgradama javne namjene na raspolaganju nam je 211 milijuna eura a za smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama (višestambenim zgradama i obiteljskim kućama) 100 milijuna eura.

Ministarstvo poziva sve ravnatelje, dekane te ostale predstavnike vrtića, škola i ostalih odgojno obrazovnih ustanova kao i predstavnike tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave da iskoriste priliku i sudjelujući na radionici pribave potrebne informacije i znanja koja će im omogućiti da uz pomoć bespovratnih sredstava povećaju standard i ugodnost boravka u svojim zgradama, smanje potrošnju energije a time i zagađenje okoliša te ušteđena financijska sredstva upotrijebe za neke druge važne projekte.

Izvor: mgipu.hr