Aktualno

Pomoć proizvođačima mliječnih proizvoda zbog zabrane izvoza u Rusiju
  • Objavljeno:
  • 17.09.2014.

Povodom zabrane uvoza određenih proizvoda iz Europske unije u Rusiju, a koja uključuje i mliječne proizvode od kojih najviše sir (33 % ukupnog izvoza sira EU ide u Rusiju) Europska Komisija je intervenirala kako bi pomogla proizvođačima mliječnih proizvoda na sljedeće načine:

Privatno skladištenje je mjera uređenja unutarnjeg tržišta kojima EU želi izbjeći ili ublažiti poremećaje na tržištu sufinanciranjem troškova skladištenja određenog proizvoda. Potpora se isplaćuje temeljem zahtjeva kojeg podnositelj dostavi Agenciji za plaćanja unutar 3 mjeseca nakon završetka ugovorenog razdoblja skladištenja.

Javna intervencija je mjera uređenja unutarnjeg tržišta EU koja se provodi na način da nadležna državna tijela zemalja članica EU, otkupljuju proizvode i kladište ih do prodaje.

Upućuju se proizvođači navedenih mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj da zahtjeve za dodjelu potpora mogu podnijeti od datuma stupanja na snagu navedenih Uredbi. Posljednji rok za podnošenje zahtjeva jest 31. prosinca 2014. Zahtjevi se podnose na adresu Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, a prema uvjetima propisanim Uredbama.

Uredbe, upute proizvođačima i obrasce preuzmite ovdje:

Izvor: apprrr.hr