Aktualno

Održali smo konferenciju “EU fondovi u 2017.g. – Iskorištenost sredstava i studije slučaja o pripremi i provedbi infrastrukturnih projekata”
  • Objavljeno:
  • 30.06.2017.

portalU četvrtak, 29. lipnja 2017.g. u Zagrebu je održana konferencija o fondovima EU pod nazivom „EU fondovi u 2017. godini – Iskorištenost sredstava i studije slučaja o pripremi i provedbi infrastrukturnih projekata“.

Konferenciju je otvorio g. Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i gradonačelnik Zaprešića, koji je pozdravio sve prisutne te ih uveo u samu temu konferencije.

Vlasnica Učilišta EU PROJEKTI, Ariana Vela obratila se sudionicima s pregledom iskorištenosti fondova EU u financijskom razdoblju 2014.-2020.  Predstavljeni podaci su vrlo loši, a iskorištenost je niska. Ukupna alokacija iznosi 11,8 mlrd EUR, od kojih je ugovoreno ukupno 2,4 mlrd EUR, a isplaćeno samo oko 579 mil EUR. Odnosno, do danas je ugovoreno 20% ukupne alokacije, a isplaćeno samo 4,86%.  Zabrinjavajući podatak je da do sada nema ugovorenih sredstava iz prioritetne osi 5 Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te prioritetnih osi 2 i 6 Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. „Nužno je pokrenuti procedure za prioritetne osi i mjere koje do sada nisu pokazale rezultate, kao i kvalitetnije i redovito informiranje javnosti o iskorištenosti fondova EU“ zaključila je Ariana Vela. Na ovu temu se nadovezala i gđa. Martina Major, stručna suradnica u EU PROJEKTIMA, s predstavljanjem godišnjih indikativnih planova objava poziva iz EU fondova za sve operativne programe u 2017.g., uz analizu točnosti objava istih. Analiza je pokazala kako većina poziva kasni s objavom te su česte izmjene poziva i natječajne dokumentacije.

Posebnu pažnju publike privuklo je predstavljanje studija slučaja pripreme i provedbe infrastrukturnih projekata. Predstavljanjem projekta „Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom“, tzv. Pelješki most, Ariana Vela je objasnila proceduru prijave te opisala suradnju koja se odvijala s Europskom komisijom te nacionalnim nadležnim tijelima. Primjer problema i poteškoća koje imaju poduzetnici u pripremi i provedbi EU projekata prikazala je Ivana Rukavina Halilagić, konzultantica tvrtke EU PROJEKTI. Izlaganje je popratila s nizom savjeta poduzetnicima za pripremu projekata te provedbu i komunikaciju s posredničkim tijelima 2. razine. Pročelnica Upravnog odjela za investicije i europske fondove grada Karlovca, gđa. Marina Grčić je predstavila vrlo značajan projekt za razvoj grada Karlovca, projekt Aquatica – slatkovodni akvarij Karlovac. Prikazane su brojne poteškoće s kojima se susretao projektni tim poput arhitektonskog rješenja, vremenskih nepogoda, nabave akvatičnih organizama, ali i samog uređenje prostora. Usporedno s navedenim provodile su se aktivnosti osnivanja javne ustanove, međusektorskog umrežavanja te druge čija je provedba dovela do danas visokog broja posjećenosti i zadovoljstva posjetioca.

Događaj je iskorišten za dodjelu diploma polaznicima Učilišta EU PROJEKTI koji su uspješno završili program obrazovanja za Voditelja pripreme i provedbe, a diplome su svečano uručili gđa. Ariana Vela, vlasnica Učilišta EU projekti i g. Matija Grofelnik, ravnatelj Učilišta EU PROJEKTI.

Konferenciju je organizirao konzorcij partnera: Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte – IRPEU i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a sudjelovalo je  90 osoba iz različitih sektora. Konferencija je sufinancirana iz proračuna grada Zagreba.