Aktualno

Objavljena publikacija o glavnim izazovima OCD-a u EU
  • Objavljeno:
  • 01.03.2018.

Objavljena je publikacija ˝The future evolution of civil society in the European Union by 2030˝ koja pruža analizu glavnih izazova s kojima se susreću organizacije civilnog društva (OCD), trendova i pokretača promjena i budućih planova za boljitak odnosa između kreatora politika na nacionalnog i europskoj razini i OCD-a.

Istraživanje prikazano u publikaciji razvijeno je s ciljem ispitivanja što očekuje europske OCD-e u idućih 12 godina do 2030. godine, koji su glavni izazovi i kako se mogu riješiti.

Na temelju desk istraživanja nedavnih analiza i studija, niza intervjua s predstavnicima akademske zajednice, europskim i nacionalnim organizacijama civilnog društva i članovima EGSO-a, identificiraju se glavni društveni trendovi koji najviše utječu na europske OCD-e:
– demografske promjene
– ekonomska kriza
– digitalizacija
– populizam
– smanjivanje građanskog prostora odnosno građanske slobode.

Isto tako, ovaj pregled je popraćen strategijama koje se preporučuju za organizacije civilnog društva te europske i nacionalne javne vlasti.

Istraživanje obuhvaća i OCD-e iz Hrvatske. Primjerice, prikazano je da zaposleni u trećem sektoru čine 9,4% od ukupno zaposlenih, dok je taj postotak u organizacijama civilnog društva u Sjevernoj Europi 13,8%.

Istraživanje je naručio Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i Europska mreža nacionalnih organizacija civilnog društva (ENNA).

Publikacija je dostupna ovdje.

Izvor: www.odraz.hr