Aktualno

Objavljena dva nova pravilnika za natječaje iz Vinske omotnice
  • Objavljeno:
  • 05.11.2014.

Ministarstvo poljoprivrede danas je u Narodnim novinama br. 129/14 objavilo dva nova pravilnika iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. ili tzv. Vinske omotnice. Na temelju Pravilnika o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina te Pravilnika o provedbi mjere restrukturiranje i konverzija vinograda uskoro će se otvoriti i dva nova natječaja za podizanje konkurentnosti hrvatskih vinara i vinogradara.

Prošli tjedan je završio 4. natječaj za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja u 2015. godini, a nakon dosadašnjih natječaja za sve tri mjere iz Vinske omotnice Agencija za plaćanja do sad je izdala 48 Odluka o odobrenju projekata na iznos potpore od 43,4 milijuna kuna te je isplatila više od 10 milijuna kuna korisnicima koji su zatražili isplatu predujma kako bi mogli započeti s investicijom. Prema navodima iz Ministarstva i Agencije novoobjavljeni pravilnici značajno olakšavaju proceduru za sve potencijalne prijavitelje.

Nacionalni program pomoći sektoru vina petogodišnji je program u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice. Cilj ovog programa je povećanje konkurentnosti naših vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanje vinarija te projekte marketinga i promocije vina. Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti vinari i vinogradari koji su upisani u Vinogradarski registar. Najmanji iznos potpore je 3.000 eura, a najveći 750.000 eura, ovisno o mjeri, a za završene projekte Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplaćuje od 50% – 80% ukupno prihvatljivih troškova.

Pravilnike možete preuzeti na sljedećim linkovima:
Pravilnik o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina
Pravilnik o provedbi mjere restrukturiranje i konverzija vinograda

Izvor: apprrr.hr