Aktualno

Komisija ulaže 16 milijardi eura u istraživanje i inovacije tijekom sljedeće dvije godine
  • Objavljeno:
  • 14.10.2015.

Europska komisija uložit će gotovo 16 milijardi EUR u istraživanje i inovacije u sljedeće dvije godine u okviru programa Obzor 2020., sustava financiranja EU-a za istraživanje i inovacije, nakon što je donesen novi radni program za 2016. – 2017.

Nove mogućnosti financiranja koje pruža radni program usklađene su s političkim prioritetima Komisije kojoj je na čelu Jean-Claude Juncker. Njima će se znatno pridonijeti paketu za zapošljavanje, rast i ulaganja, jedinstvenom digitalnom tržištu, energetskoj uniji i klimatskoj politici, unutarnjem tržištu s jačom industrijom, a Europa će zahvaljujući njima postati jači globalni čimbenik.

Programom će se podržati niz međusektorskih inicijativa: osuvremenjivanje europske proizvodne industrije (1 milijarda EUR); tehnologije i standardi za automatsku vožnju (više od 100 milijuna EUR); industrija 2020. u kružnom gospodarstvu (670 milijuna EUR) za razvoj snažne i održive ekonomije te pametni i održivi gradovi (232 milijuna EUR) za bolje uključivanje ekoloških, prometnih, energetskih i digitalnih mreža u urbanim okruženjima EU-a. Osim toga, sredstva u iznosu od barem 8 milijuna EUR bit će dostupna za istraživanje o sigurnosti vanjskih granica EU-a kako bi se pomoglo identificirati i spriječiti trgovinu ljudima i krijumčarenje.

Više informacija o samom programu ovdje!

Izvor: europa.eu