Aktualno

Inovacije: Šansa da Europa oblikuje vlastitu budućnost
  • Objavljeno:
  • 16.05.2018.

Europska komisija je 15. svibnja 2018.g. u Bruxellesu predstavila vlastiti doprinos neformalnom sastanku europskih lidera na temu inovacija. Sastanak će se održati 16. svibnja 2018. godine u Sofiji, a Komisija će na njemu zagovarati konkretne mjere predstavljene u dokumentu Obnovljena europska agenda za istraživanje i razvoj.

1195995_44850378 400x200U fokusu agende je globalna konkurentnost europskih istraživanja i inovacija. Prema Europskoj komisiji, Europa ima dobre temelje za daljnji razvoj: sa samo 7% svjetske populacije, Europa je zaslužna za 20% globalnih istraživačkih i razvojnih investicija, kao i za trećinu svih visokokvalitetnih znanstvenih publikacija. Međutim, Europa se suočava i s brojnim izazovima na području IRI sektora.

Komisija smatra da to nije posljedica manjka ideja, već nepostojanja strukturne nadgradnje i difuzije inovacija, odnosno, njihove konkretne primjene u novim tržišnim nišama. I Kina i Sjedinjene Američke Države prestižu Europsku uniju po pitanju ulaganja u tehnologije koje će biti ključne u bliskoj budućnosti.

Europska komisija predlaže promjenu pristupa području IRI-a kroz tri razine. Prvo, Europska unija mora nastaviti izdvajati značajna sredstva za područje inovacija i to posebice u onim područjima u kojima nas očekuju najveći izazovi (sigurnost, klimatske promjene, starenje populacije). Drugo, poslovno okruženje mora biti poticajno za inovacije dok se u isto vrijeme poslovni rizici moraju umanjiti. Treće, europski građani moraju biti pripremljeni za ono što će biti „brza i, za neke, turbulentna tranzicija“.

Upravo zbog toga, Europska komisija se zalaže za usvajanje njezina prijedloga Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2021. – 2027. kojega je objavila 2. svibnja 2018.g. U prijedlogu proračuna, piše Komisija, jasno je naglašena važnost inovacija za rast i razvoj.

Trajna slabost Europe su izuzetno male investicije u inovacije iz privatnog sektora. Razina poslovnih investicija u istraživanje i inovacije u EU je na 1,3% BDP-a, što je u usporedbi s 1,6% u Kini, 2% u SAD-u, 2,6% u Japanu ili 3,3% u Južnoj Koreji – izuzetno malo. Europska komisija predlaže da u budućnosti „učinimo više s manje“, odnosno, da financijske instrumente koristimo pametno i učinkovito s kontinuiranim poticanjem privatnih ulaganja. Komisija predlaže i promjene u poreznom sustavu koje će osigurati olakšice za privatna ulaganja u inovacije.

Komisija će s europskim liderima u Sofiji raspravljati o sljedećim prijedlozima: brzo usvajanje Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2021. – 2027. kako bi se osigurao nastavak financiranja inovacija u sljedećoj financijskoj perspektivi; povećanje investicija država članica u sektore istraživanja i inovacija kako bi svaka država dostigla željenu stopu od 3% BDP-a; poticanje i povećavanje privatnih investicija u istraživanje i inovacije; razvoj nacionalnih regulativnih okvira u području inovacija; pojednostavljivanje državnih pravila financiranja s ciljem postizanja sinergijskih mogućnosti financiranja; osnivanje Europskog inovacijskog vijeća.

factEuropske tvrtke izdvajaju manje sredstava za inovacije od svojih konkurenata (European Commission DG Research and Innovation. Data: Eurostat, OECD).

Izvor: European Commission – Press Release Database