Aktualno

Europska komisija pokrenula incijativu „Povezane zajednice“ – razvoj širokopojasne mreže
  • Objavljeno:
  • 17.07.2014.

Europska komisija pokrenula je svoju incijativu „Povezane zajednice“. Radi se o krovnoj incijativi za nekoliko sustava, a osmišljena je za pružanje savjeta koji su potrebni malim i velikim gradovima, lokalnim partnerstvima za širokopojasne mreže te operaterima kako bi dobili financijska sredstva i razvili poslovne modele prilagođene uvođenju širokopojasnog interneta u njihovu zajednicu.

Komisija stoga poziva sve stranke koje rade na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini da svoje koncepte i planove za uvođenje projekata širokopojasnog interneta dostave putem online prijavnice. Rok za dostavu koncepata jest 15. listopada 2014., a najbolji koncepti dobit će „odobrenje“ Komisije i pristup temeljitijoj podršci.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes je prilikom najave ove incijative izjavila: „Ako ste lokalno upravno tijelo, regija ili predani aktivist širokopojasnog pristupa, tu smo da vam pomognemo! Želimo vas povezati s prakičnom pomoći i financijskim sredstvima koja će vam pomoći ostvariti viziju koju ste zamislili za svoju zajednicu.“

Podsjetimo, ciljevi Digitalne agende EU su da do 2020. godine 100 % domaćinstava u Europskoj uniji ima širokopojasni internet s brzinom od 30 Mbps, a 50 % ih se pretplati na mrežu brzine 100 Mbps ili više. Investiranje u širokopojasni internet nije dovoljno. Trenutačni podaci pokazuju kako 64 % kućanstava u Europskoj uniji ima pristup mreži brzine 30 Mbps, a samo 3 % kućanstava ima vezu s brzinom od 100 Mbps.

Razvoj brzog širokopojasnog interneta pogotovo je spor u poluurbanim i ruralnim područjima te u područjima koja su u gospodarski nepovoljnom položaju. Samo 18 % europskih ruralnih domaćinstava ima pristup brzom širokopjasnom internetu.

Prijavnicu možete pronaći ovdje!

Europska komisija poziva sve zainteresirane građane da se uključe u raspravu o ovoj temi putem Twittera, a sve putem hashtaga #ConnectedContinent.

Izvor: ec.europa.eu