Aktualno

Europa se polako i nejednako digitalizira
  • Objavljeno:
  • 21.05.2018.

Europska komisija je 18. svibnja 2018.g. objavila rezultate indeksa digitalnog gospodarstva i društva (DESI) za 2018.g. Indeks je alat kojim se mjere rezultati država članica u području povezivosti digitalnih vještina, internetske aktivnosti, digitalizacije poduzeća i digitalnih javnih usluga.

Najbolje rezultate prema indeksu DESI za 2018. ostvarile su Danska, Švedska, Finska i Nizozemska, koje su se svrstale među predvodnike u digitalizaciji na svjetskoj razini. U protekle četiri godine najveći su napredak ostvarili Irska, Cipar i Španjolska (za više od 15 bodova). Međutim, pojedine zemlje EU-a još uvijek moraju prijeći dugačak put, a EU u cjelini mora poboljšati svoje rezultate kako bi bio konkurentan na globalnoj razini.

Napredak digitalizacije Europe još uvijek se ne odvija dovoljno brzo kako bi Europa sustigla vodeće zemlje u svijetu. Posebno je problematična i nejednaka brzina digitalizacije među pojedinim državama članicama. Europska komisija je ove podatke apostrofirala kako bi ponovno naglasila važnost stvaranja jedinstvenog digitalnog tržišta i povećanja ulaganja u digitalno gospodarstvo i društvo.

Također, Europa vrlo polako napreduje u povećanju broja studenata s diplomom iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a pri tom, 43% Europljana još nema osnovne digitalne vještine (za prošlu godinu ovaj postotak iznosio je 44%). Zbog toga je Komisija uz Koaliciju za digitalne vještine i radna mjesta pokrenula program pripravništva “Digitalna prilika“. U okviru te inicijative će čak 6 tisuća studenata i osoba koje su nedavno diplomirale dobiti priliku za pripravništvo u digitalnom sektoru u drugoj državi članici do 2020. godine.

Komisija ulaže napore i u postizanje rodne ravnopravnosti u digitalnom sektoru. Tako će 19. lipnja 2018.g. u Bruxellesu Europska komisija održati jednodnevnu konferenciju „Digital4Her“ s ciljem rušenja stereotipa prema ženama u digitalnom sektoru te promocije edukacije i poduzetništva žena.

desiHrvatska iznad prosjeka Europske unije u korištenju interneta u svrhu korištenja društvenih mreža.

Izvor: Europska komisija – Predstavništvo u Hrvatskoj