Aktualno

Blog „Kako je biti konzultant?“
  • Objavljeno:
  • 06.04.2017.

SASA0013xsDragi moji, nastavno na prošli blog, u kojem smo naučili kako odabrati dobrog konzultanta, danas ću vam reći više o prednostima i manama konzultantskog posla.

„Tko su ti konzultanti? Oni ti super zarađuju, a ne rade ništa. Najtočnije rečeno „prodaju maglu“.“

Ovo su jako česte izjave s kojima se konzultanti bore svaki dan. Za konzultante se smatra da uživaju blagodati čitavog niza ugodnih događanja koja im stalno pristižu. Dobro je razmotriti ta događanja i prosuditi valjanost tih uvjerenja.

Konzultanti su cijenjene osobe: s ovom pretpostavkom se ne bi u potpunosti složila jer konzultanti početnici nisu cijenjeni i deklariraju nas kao osobe koje „prodaju maglu“. Samom tom izjavom daju nam do znanja da naš posao i trud ne cijene. S druge strane, ipak postoje uspješni konzultanti koji su itekako cijenjeni. Do toga su došli dugogodišnjim radom i velikim iskustvom koje potječe od hvatanja u koštac s problemima u širokom spektru organizacija, procesa, proizvoda i tržišta. Iz toga možemo zaključiti da nije nemoguće postati cijenjeni konzultant, ali do te faze treba puno rada i dobrih rezultata.

Konzultant je odlično plaćen: ukoliko gledamo prihode po danu, navedena pretpostavka stoji. Ali je netočno jer se radi o neredovitom prihodu i može biti katastrofalno ako duži vremenski period  konzultant nema ugovorenih poslova. Upravo ta nemogućnost dobivanja klijenata je najveći problem konzultanata jer čak ni uspješan konzultant ne može prodati sve svoje vrijeme – nešto od njega troši se na prodajne napore, preklapanja rasporeda i slično.

Konzultant je osoba koja puno putuje i druži se: ako ste mladi, slobodni i bez obveza, složila bi se s ovom pretpostavkom. U suprotnom, situacija je sljedeća: velik dio posla odrađujete kod klijenta što je daleko od vaše kuće i u nekom ne tako sjajnom i blistavom radnom okruženju. Često preskačete večere s obitelji i suočavate se s novom tiranijom – redovi letenja, klijentovo radno vrijeme i kilometri i kilometri autocesta, što i nije tako privlačno.

Nakon svega ovoga pitanje je, a zašto ja radim onda ovaj posao. Riječ je o strasti. Da bi bili konzultant, morati voljeti to što radite, jako dobro komunicirati s ljudima i puno čitati kako bi iz dana u dan mogli sve više napredovati. Kao konzultant izloženi ste širem nizu iskustava uguranih u kraćem vremenu nego što je to čovjek koji je ograničen na samo jednu tvrtku, bez obzira kako velika ona bila. Upravo to me oduševljava u ovom poslu, gdje mi je svaki dan izazov i prilika da naučim nešto novo.

I za kraj, jedan savjet. Ako vam novac bude jedini razlog zbog kojeg želite postati konzultant, nikad nećete uživati u tome što radite nit ćete ikad postati cijenjen i tražen konzultant.

Autor: Ivana Rukavina Halilagić