Aktualno

APPRRR objavio dva nova natječaja iz Vinske omotnice
  • Objavljeno:
  • 21.11.2014.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dva javna natječaja iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. Objavljeni natječaji odnose se na mjere „Restrukturiranje i konverzija vinograda“ i „Investicije u vinarije i marketing vina“.

Nacionalni program pomoći sektoru vina je, podsjetimo, petogodišnji program u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice. Cilj ovog programa je povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanja vinarija te projekte marketinge i promocije vina.

Na natječaj se mogu prijaviti vinari i vinogradari koji su upisni u Vinogradarski registar. Najmanji iznos potpore je 3 tisuće eura, a najveći 750 tisuća eura, ovisno o mjeri, a za završne projekte APRRR isplaćuje od 50 do 80 posto ukupno prihvatljivih troškova.

Nakon dosadašnjih natječaja za sve tri mjere iz Vinske omotnice Agencija je do sada izdala 48 odluka o odobrenju projekata na iznos potpore od 43,4 milijuna kuna te je isplatila više od 10 milijuna kuna korisnicima koji su zatražili isplatu predujma kako bi mogli započeti s investicijom.

Donošenjem dva nova pravilnika značajno je olakšana procedura za sve potencijalne prijavitelje. Radi se o:
Pravilniku o provedbi mjere Investicija u vinarije i marketing vina, i
Pravilniku o provedbi mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda.

Natječaje možete pregledati na sljedećim linkovima:
Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. za Mjeru Investicija u vinarije i marketing vina
Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda 

Izvor: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju