Aktualno

Blog „Kako odabrati dobrog konzultanta“
  • Objavljeno:
  • 09.03.2017.

SASA0013xs

Dragi moji, budući da su početkom 2017. godine objavljeni indikativni planovi objave natječaja za sva četiri operativna programa u ovoj godini, danas ću vam dati jedan savjet kojim ćete olakšati sebi život i napraviti prvi korak prema bespovratnim sredstvima.

Jedna od ključnih stavki je odmah na početku odabrati dobrog i kvalitetnog konzultanta. Na taj način izbjeći ćete situaciju da se žalite okolo kako ste puno platili konzultante, a oni nisu odradili svoj posao.

Ali kako prepoznati kvalitetu u moru konzultanata?

Obratite pažnju na nekoliko stvari:

1. Referentna lista: ukoliko ste već tražili referentnu listu od konzultanta, onda je i proučite detaljno. Provjerite za koga je najviše radio i o kojim vrijednostima projekata se radi. Već iz referentne liste možete dobiti dobar prvi uvid je li dotični konzultant prikladan za vas. Ako niste tražili potvrde o uredno obavljenom poslu, dajte si truda i kontaktirajte nekoliko korisnika koji se nalaze na listi.

2. Životopisi konzultanata: detaljnije proučite konzultantsku tvrtku, njenu internetsku stranicu, profil na Facebooku i drugim relevantnim mrežama. Iza vodećih tvrtki uvijek stoji osoba s jakim imenom i prepoznatljivošću unutar branše koju možete istražiti. I na kraju ne zaboravite tražiti životopise i imena konzultanata koji će raditi na vašem projektu.

3. Preporuka: ako nemate vremena za prethodno navedeno istraživanje, onda se oslonite na preporuku kolega koji su imali dobro iskustvo suradnje s određenim konzultantom ili prepišite od konkurencije koja je u suradnji s konzultantom uspješno provela projekt sličan vašem.

4. Kemija: ovaj savjet će vam se možda činiti smiješan, ali nije za zanemariti. S konzultantima ćete često provoditi vrijeme, komunicirati i ukoliko između vas ne vlada „kemija“, odnosno međusobno razumijevanje, bit će to jako naporan vremenski period za vas. Stoga, ako se nađete u situaciji da birate između dva konzultanta podjednakih kvaliteta, odaberite onog s kojim ste „kliknuli na prvu“.

Činjenica je da Hrvatska nema dovoljno iskustva u povlačenju sredstava, sustav se još uvijek gradi, administracija često traži previše od prijavitelja, no sve su to prepreke koje su savladive kako bi se, uz pravu konzultantsku potporu, došlo do željenih EU sredstava.

Bitno je samo krenuti uz pravu savjetodavnu potporu.

Autor: Ivana Rukavina Halilagić